Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Karzai engedi a nők megerőszakolását

2009. március 31., kedd 13:55

Hamid Karzai elnök politikai túlélése érdekében fogadtak el Afganisztánban egy olyan törvényt, ami többek között engedélyezi a férjek számára feleségük megerőszakolását, valamint megtiltja a nőknek, hogy férjük engedélye nélkül hagyják el otthonukat, írja a Guardian. Az ENSZ és emberi jogi szervezetek is háborognak a szinte titokban elfogadott törvény miatt.

Az augusztusi elnökválasztáshoz közeledve a szavazatszerzés vezethette Hamid Karzai afgán elnököt, amikor március elején aláírt egy olyan síitákra vonatkozó törvényt, ami az ENSZ és emberi jogi szervezetek szerint a házasságon belül engedélyezi a nők megerőszakolását, írja a Guardian. "Ez rosszabb, mint a tálibok alatt" - mondta a törvényről Humaira Namati szenátor, az afgán parlament felsőházának tagja.

A törvény pontos szövege még nem ismert, de a brit lap úgy tudja, hogy az abban foglaltak alapján a nők férjük engedélye nélkül nem hagyhatják el otthonukat, anélkül nem kereshetnek munkát és nem tanulhatnak. Emellett nem utasíthatják vissza férjük közeledését. A törvény a férfiak számára megkönnyíti a válást, és ilyen esetben gyakorlatilag alapból nekik ítéli meg a gyerekek felügyeletét.

A törvényt állítólag hihetetlen gyorsan átverték a parlamenten. "Úgy akarták elfogadtatni, mintha valami titkos egyezményről lenne szó" - mondta Shinkai Zahine Karokhail, a parlament egyik női tagja, aki szerint alig vettek figyelembe valamennyit tervezett módosításaikból. "A kritikát megfogalmazókat azzal vádolták, hogy az Iszlám ellen vannak" - mondta egy másik szenátor.

Karzai szavazatokra vadászik

A tervezetet állítólag már egy éve kidolgozták, azonban politikai okokból csak február végén vették elő. "Karzai megpróbálja lekenyerezni a síitákat, mert közelegnek a választások" - kommentálta a helyzetet egy másik képviselő. Az afgán elnök hét éve áll az ország élén, de az elmúlt hónapokban már az országon belül és külföldön is megkopott a népszerűsége. Az elnökválasztás a Guardian szerint hihetetlenül szoros küzdelmet ígér, ezért próbálkozhat Karzai minden segítség megszerzésével.

A síiták többsége a lakosság egyötödét alkotó hazara népcsoporthoz tartozik, amelynek tagjait az elnökválasztás királycsinálóinak tartják. "Ez tiszta választási logika. A hazarák többsége most nincs megelégedve Karzaijal" - mondta Usztad Mohammad Akbari, az egyik hazara párt vezetője.

Hozzátette, hogy a törvény szerinte egyébként nem tiporja sárba a nők jogait. Lehetőséget biztosít a nőknek arra, hogy elzárkózzanak a szeretkezéstől, amennyiben rosszul érzik magukat, vagy más "elfogadható" indokuk van, magyarázta. Ezen kívül vészhelyzet, például tűz esetén a nők engedély nélkül is elhagyhatják a házat. Akbari emlékeztetett rá, hogy korábban nem volt megfelelően törvénybe foglalva a házassággal kapcsolatos esetek kezelése.

Az emberi jogi szervezeteket nem hatotta meg a politikus magyarázata, szerintük ugyanis amellett, hogy az afgán alkotmány valóban lehetőséget ad a síitákra vonatkozó egyedi családjogi törvény megalkotására, a mostani esetben a nemzetközi egyezmények durva megsértéséről van szó.

A nyugati országokat is okolják

A nők jogait védő egyik afganisztáni független szervezet szerint a nyugati országok fellépésének hiánya is hozzájárult a törvény elfogadásához. "A nemzetközi közösség szégyelhetné magát. Ha beavatkoztak volna a parlamenti vita során, akkor megállíthattuk volna az elfogadását. Az augusztusi választás miatt most már nem tudom, hogy megváltoztathatjuk-e" - mondta a nők jogaiért harcoló egyik afgán szervezet vezetője.

Kabulban tartózkodó magas rangú diplomaták jelezték, hogy majd azt követően foglalkoznak az üggyel, hogy látták a pontos szöveget. A törvényt a védelmi minisztérium közleménye szerint egyelőre "technikai problémák" miatt nem tették elérhetővé.

Rovatok