Index Vakbarát Hírportál

Hazugságon kapták a szlovák államfőt

2009. március 31., kedd 20:17 | aznap frissítve

A pártatlanságát hangoztató Ivan Gasparovic egy Smer-rendezvényen szónokolt, de letagadta kijelentéseit. "Az én sikerem a koalíció sikere lesz", mondta a közelgő elnökválasztásra utalva.

A szlovák államfő számára kellemetlen videofelvételt hozott nyilvánosságra a pozsonyi SITA hírügynökség kedden délután.

Ivan Gasparovic - aki állandóan pártokon felül álló jelöltnek tünteti fel magát - a múlt héten készült felvételen arról beszél a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) kormánypárt kassai híveinek, hogy "az elnökválasztás eredménye a Smer politikai párt jövője számára is fontos", illetve, hogy államfői tisztségében úgy viselkedik, mintha a Smer tagja lenne.

Gasparovic a SITA-nak nyilatkozva letagadta kijelentéseit. "Biztos, hogy ez nem igaz. Ez biztos nem igaz" - reagált a hírügynökség kérdésére az államfő.

A hírügynökség által közzétett felvételen az elnök szavai azonban jól érthetőek. A találkozón Gasparovic arról beszél, hogy most már nemcsak róla van szó, hanem a Smer és a koalíció jövője a tét. Az ellenzék mindent megtesz annak érdekében, hogy csapást mérjen a koalícióra azzal, hogy saját elnöke lesz.

"Mintha tag lennék"

"Nem akarom azt mondani, hogy ez katasztrófa lenne, hogy Szlovákiának vége van. Ez katasztrófa lenne a koalíció számára, bizonyos mértékig Szlovákia számára is, mert a most a döntések konszenzus és megállapodás alapján születnek. Különösen ami néhány intézkedés elfogadását illeti" - jelentette ki Gasparovic.

A felvétel tanúsága szerint Gasparovic továbbá kijelentette, hogy "ebben a pozícióban és ebben az időben mintha gyakorlatilag tag lennék, mert az én balsikerem a Smer balsikere lesz, míg sikerem a Smer, és természetesen a koalíció sikere lesz".

Gasparovic eddigi kampányában kitartóan a pártokon felül álló, pártonkívüli civil jelöltnek mutatta be magát, felróván az ellenzék közös jelöltjének, Iveta Radicovának, hogy a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) tagja.

""Gasparovic államfő beismerése önmagáért beszél, nem igényel kommentárt. Saját magát párt- és kormányjelöltnek állítja be" - kommentálta a felvételt Öllös László politológus.

Rovatok