Index Vakbarát Hírportál

Elítélték, mert árpádsávos zászlóval masírozott

2009. április 1., szerda 14:53 | aznap frissítve

Tíz hónapos - két évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélték Kelet-Szlovákiában a magyarországi Nemzeti Őrsereg egyik tagját "az alapvető emberi szabadságjogok korlátozására irányuló tevékenység támogatásáért és népszerűsítéséért" - közölte szerdán a kassai rendőrség.

A 41 éves magyar állampolgár azzal sértette meg a szlovákiai törvényeket, hogy a Nemzeti Őrsereg árpádsávos zászlajával vett részt vasárnap Borsiban a Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem születésének 333. évfordulója alkalmával megrendezett ünnepségen.

A magyar férfit a szlovák rendőrség - miután figyelmeztette, hogy cselekedete törvénysértő - előzetes letartóztatásba helyezte, vádat emelt ellene, majd kedden gyorsított eljárásban elítélték.

"Tavaly, november 8-án, Királyhelmecen a Magyar Köztársaság 28 polgára ellen emeltünk vádat az alapvető emberi szabadságjogok korlátozására irányuló tevékenység támogatásáért és népszerűsítéséért. Öt hónap sem telt el, máris újabb esetünk van, ezúttal Borsiban" - nyilatkozott újságíróknak Juraj Bukus, a kassai regionális rendőrség igazgatója.

"A Nemzeti Őrsereg mozgalom nyilvánosan vállalja a nemzeti szocializmus, tehát a nácizmus magyar változatát, az úgynevezett hungarizmust, és megkérdőjelezi a környező országok, Szlovákia, Románia, Ukrajna és Szerbia területi integritását" - jelentette ki Bukus.

A rendőrök szerint a most elítélt G. András a Nemzeti Őrsereg királyhelmeci akciójában is részt vett. Őrizetbe vételekor nem tanúsított ellenállást. A királyhelmeci esettel kapcsolatban szlovák források szerint 28 magyar állampolgár ellen folyik büntetőeljárás. Az ügy még nincs lezárva, s a szlovák hatóságok a magyaroktól kértek jogi segítséget.

Rovatok