Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosan megkorbácsoltak egy nőt

2009. április 3., péntek 13:57 | aznap frissítve

A tálibok nyilvánosan megkorbácsoltak egy lányt Pakisztán északnyugati részén, amiről mobiltelefonnal videó is készült. A helyi tévékben is bemutatott felvétel sokak szerint a tálibok aggasztó térnyerését bizonyítja a Szvat-völgyben, ahol a kormányzat beleegyezett az iszlámra épülő saria jogrendszer bevezetésébe.

Egy fiatal lány nyilvános megkorbácsolásáról készült videó terjed Pakisztánban, írja a Guardian. A brit lap szerint a mobiltelefonnal készített felvétel bizonyítja, hogy a tálibok komoly befolyással bírnak az ország északnyugati részén található Szvat-völgyben. A videót pénteken a helyi tévétársaságok is bemutatták.

A videón egy csapat férfi gyűrűjében két férfi a lábainál és a karjainál fogva arccal a földre szorítja a lányt, akit egy fekete turbánt viselő tálib többször is megkorbácsol. A lány minden egyes ütés után fájdalmasan sikoltozik, és végig könyörög. "Öljetek meg inkább, vagy fejezzétek be" - írja a Guardian. A két perces videó végén végül felrángatják a földről a lányt, akit aztán elvezet egy felfegyverzett lázadó.

A tálibok a brit lapnak elmondták, hogy azért büntették meg a lányt, mert egy férfi, és nem a férje társaságában jött el otthonról. Éppen ezért házasságtöréssel vádolják. Sokan úgy gondolják, hogy a tálibok példát akartak statuálni, ezért ők maguk küldték el a korbácsolásról készült videót a Szvat-völgyben rengeteg mobiltelefonra.

A videó nyilvánosságra kerülését követően többen is aggodalmuknak adtak hangot, amiért a kormány vitatott megállapodást kötött februárban a lázadókkal, írja a CBS News. Az iszlámra épülő saria jogrendszert alkalmazó bíróságok bevezetéséről szóló megegyezésnek köszönhetően véget ért a Szvat-völgyben a csaknem két éve tartó harc a pakisztáni hadsereg és a tálibok között. A kritikusok már akkor jelezték, hogy nem szabad teret engedni a lázadóknak, mert akkor csak vérszemet kapnak.

A BBC egyik tudósítója szerint ezzel akarták elejét venni a tálibok sokszor brutális büntetéseinek, korábban ugyanis előfordult, hogy az árulással gyanúsított társaikat lefejezték és az iszlámnak nem megfelelő viselkedéssel vádolt nőket is megölték. Ezek száma a tudósító szerint az elmúlt hónapban visszaesett, azonban a tálibok továbbra is sokszor vitatott bíráskodást alkalmaznak.

Mingorában, a Szvat-völgyben található legnagyobb városban várhatóan a bíróságok segítségével egyébként elérhető haladás, azonban a várostól távolabb szemtanúk szerint a lázadók sok esetben még a korábbinál is brutálisabb módszerekkel büntettek több asszonyt. "Senki sem tudja irányítani őket, a saját kényük-kedvük szerint döntik el a vitákat" - mondta Muhammad Khan, a helyi emberi jogi bizottság egyik tisztviselője. Szerinte a megegyezés óta csak tovább nőtt a tálibok befolyása a Szvat-völgyben.

Rovatok