Index Vakbarát Hírportál

Szállodát gyújtottak fel a tüntetők

2009. április 4., szombat 16:09 | aznap frissítve

24 ezer rendőr áll szolgálatban a NATO-csúcs helyszínén Strasbourgban és a német Kehlben, de délutánra a tüntetők több épületet felgyújtottak, köztük egy szállodát és egy üres rendőrörsöt. Molotov-koktélokkal és kövekkel felfegyverkezve próbáltak utat törni a csúcstalálkozó helyszínére, több üzlet ablakát bezúzták.

Súlyos összecsapások voltak a rendfenntartók és a NATO-ellenes tüntetők között szombaton Strasbourgban. A rohamrendőrök könnygázt és sokkoló gránátokat vetettek be a tiltakozók ellen, többen megsérültek.

Üres rendőrörsöt és szállodát gyújtottak fel

A német oldalon csak békés tiltakozó megmozdulást tartottak, de a Rajna francia partján, az Európa-híd közelében néhány száz tüntető délután lécekkel és kövekkel támadt a rendőrökre. Kifosztottak egy benzinkúti üzletet és egy patikát, felgyújtottak egy hajdani, üresen álló vámépületet a hídnál és egy szállodát.

A 78 szobás szálloda földszintje teljesen kiégett, de a tűzoltóknak sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a felső szintre. A tiltakozók felgyújtottak egy üres rendőrőrsöt is, a hídon matracokból és utcatáblákból barikádot emeltek. Megpróbáltak utat törni maguknak a belvárosba, a csúcstalálkozó színhelyére, Molotov-koktélokat, köveket és üvegeket dobálva. Útjukban letépték a kifüggesztett zászlókat, lapátokkal, kövekkel betörték több üzlet ablakát, világítórakétákat lőttek ki, autógumikat gyújtottak fel.

A rendőrség csak könnygáz bevetésével tudta megfékezni a zömében feketébe öltözött, garázda tüntetőket, akik közül saját orvos csoportjuk állítása szerint többen megsérültek. Az összecsapások hírére a német rendőrség délután lezárta a Kehl és Strasbourg közötti Rajna-hidat.

Reggel 25 embert vettek őrizetbe

Strasbourgban már kora reggel összetűztek a tüntetők a rendfenntartókkal. Mintegy 1800 tiltakozó próbálta megközelíteni Strasbourg központját, és eltorlaszolni a kongresszusi központhoz vezető utakat. A rendőrség akkor is csak könnygáz bevetésével tudta visszaszorítani őket. A reggeli megmozduláson huszonöt embert őrizetbe vettek.

Német oldalon eközben mintegy négyezren tüntettek békésen az észak-atlanti szervezet ellen Kehlben. A "Milliókat a háborúra helyett milliókat a békére" jelmondattal tartott rendezvényt körülbelül ezer rendőr biztosította. Ez volt a legnagyobb tiltakozó nagygyűlés a csúcstalálkozó ellen Németországban.

A NATO-ellenes szervezetek előre bejelentették, hogy különböző akciókkal igyekeznek majd megzavarni a jubileumi csúcs részvevőinek mozgását, és a találkozó megtartását. A csúcs szombati befejezésére hatalmas tüntetést hirdettek meg Strasbourgba. A szervezők 30-60 ezer demonstrálót várnak, de a rendőrség számos odavezető utat lezárt. A belvárosi összecsapások miatt a rendezvény a meghirdetett időpontban nem kezdődött meg.

Tüntetőket halásztak ki a Rajnából

Délelőtt Kehl és Strasbourg között több mint húsz - más források szerint tizenhárom - embert halásztak ki a rendőrök a Rajna vizéből nem sokkal azelőtt, hogy a NATO-tagországok állam- és kormányfői ünnepélyesen átsétáltak a folyó feletti gyalogos hídon a német oldalról a francia oldalra. Az őrizetbe vett úszók - egyes hírek szerint búvárok - valószínűleg a Greenpeace környezetvédő mozgalom aktivistái.

A csúcstalálkozó szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik, összesen 24 ezer rendőr áll szolgálatban a német-francia kettős helyszínen. A Rajnán a vízi rendőrség járművei járőröznek, a határ térségét helikopterekről felügyelik.

Rovatok