Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak a pakisztáni korbácsolás miatt

2009. április 6., hétfő 11:24

A pakisztáni legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított egy fiatal lány megkorbácsolása miatt, amiről mobiltelefonnal videó is készült. A néhány hete készült felvétel az előző héten a helyi tévécsatornákon is bemutatták.

Bírósági meghallgatás kezdődött a Pakisztánban terjedő videó miatt, amelyen tálibok a földre szorítanak és megkorbácsolnak egy nőt az ország északnyugati részén található Szvat-völgyben. Ifitkhar Muhammad Chaudhry legfelsőbb bíró utasította a rendőröket, hogy hozzák be tanúskodni a felvételen látható lányt.

Chaudhry bíró az alapvető jogok durva megsértésének nevezte a korbácsolást, míg Juszuf Raza Gilani miniszterelnök szégyenletesnek minősítette az esetet, írja a BBC.

Korábban a Guardian arról írt helyi forrásokra hivatkozva, hogy a lányt titkos viszonnyal vádolták, a büntetésül kiszabott korbácsolást pedig nagyjából egy hónapja követték el.

A lány elcsábításával vádolt férfi rokonai azt mondták a BBC-nek, hogy a férfi villanyszerelési munkák miatt ment Kala Kalay faluban a lány házához, és semmi sem történt köztük. Állításuk szerint a feldühödött tálibok a lány megbüntetése előtt először a férfit korbácsolták meg.

Az eset után a tálibok arra kényszerítették a férfit, hogy elvegye a lányt, és a válásnak még csak a gondolatát is megtiltották neki. A rokonok szerint az egész ügy mentálisan megviselte a férfit.

Az ügy rossz fényt vet az azóta egy megállapodás következtében felállított iszlám jogrendszerre épülő saria bíróságokra. A kritikusok szerint nem kellett volna megegyeznie a kormányzatnak a lázadókkal.

Rovatok