Index Vakbarát Hírportál

Újratemetik a ruandai népirtás áldozatait

2009. április 6., hétfő 14:30

Ugandában újratemetik a ruandai népirtás 11 ezer áldozatát, akiknek a ruandai folyókba dobott holttesteit csak a Viktória-tó partján földelték el tizenöt éve.

A ruandai népirtás 11 ezer áldozatát temetik újra Ugandában, írja az AFP. "Úgy döntöttünk, hogy megfelelő temetést biztosítunk a népirtás áldozatainak" - jelentette be Ruanda ugandai nagykövete vasárnap. Három hónapon belül három nagy tömegsírba temetik az áldozatokat, tette hozzá Ignatius Kamal.

1994. április 4-én ismeretlenek lelőtték a Ruadnában élő hutu népcsoporthoz tartozó Juvénal Habyarimana elnök repülőjét. Az elkövetők kiléte azóta sem tisztázott. Hutu szélsőségesek már másnap megtámadták a tuszi kisebbség tagjait, valamint a mérsékeltebb hutukat. A szervezett etnikai tisztogatásban a következő három hónap alatt 800 ezer embert öltek meg. A nőket megerőszakolták és megkínozták, a kezüket levágták. A brutális mészárlásban a terhes asszonyokat sem kímélték.

Rengeteg holttestet a ruandai folyókba dobtak, amelyek végül napok alatt elérték a Viktória-tavat. A tó közelében található ugandai falvak lakói tizenöt éve a parton temették el ideiglenes sírokban a halottakat.

Már két éve is felmerült, hogy Ugandában újratemetnék a halottakat, azonban akkor különböző területi problémák merültek fel és több helyi vezető is tiltakozott. Azóta azonban sikerült megállapodni a kérdésben, és ugandai tisztviselők most üdvözölték a terveket.

Rovatok