Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség szétkergette a moldovai tüntetőket

2009. április 8., szerda 07:19 | aznap frissítve

Ellenőrzése alá vonta a moldovai rohamrendőrség szerda kora hajnalra a parlament és az elnöki hivatal épületét, amelyet a kommunisták választási győzelmét vitató tüntetők dúltak fel előző nap.

A rendőrök őrizetbe vettek több tüntetőt a parlamentben, és feloszlatták a kormány székhelye előtti téren maradt csoportokat is. A helyszínen tartózkodó hírügynökségi tudósítók közlése szerint kora hajnalban több tucat rohamrendőr vette körbe a két épületet, amelynek környékéről már szétszéledtek a tiltakozók.

A tűzoltóknak is sikerült eloltani a tüntetők által okozott tüzeket a parlamentben. Az ellenzék hívei azt mondták, hogy szerdán is folytatják a fővárosban a megmozdulást, amelyhez várhatóan vidékről is csatlakoznak szimpatizánsok. Kedden mintegy 100 ember sérült meg a rendőri alakulatok és a legalább tízezer fős tiltakozó tömeg összecsapásában. A központi televízió jelentése szerint egy nő füstmérgezésben meghalt a parlament épületében.

A moldovai ellenzéki megmozdulás mellett több százan tüntettek a román fővárosban is. A többségében moldovai és román diákokból álló csoportok Moldávia és Románia egyesülésére szólítottak fel. A kormányzó kommunisták több mint 50 százalékos eredménnyel abszolút többséget szereztek a vasárnapi parlamenti választásokon. Ez azt jelenti, hogy Vladimir Voronin elnök pártja határozhatja majd meg a következő államfő személyét.

Nem számolják újra a szavazatokat

Közben a választási bizottság elutasította a szavazatok újraszámolására vonatkozó kérelmet - közölte egy ellenzéki vezető.

Vlad Filat, a moldovai Liberális Demokrata Párt elnöke elmondta: "Tájékoztattak minket, hogy a központi választási bizottság elutasította a kérelmet. Ezzel megszegték az államfővel kötött megállapodást."

Filat szerint a tüntetéseket "nagyon súlyos megtorlás" fogja követni, letartóztatásokkal.

Rovatok