Index Vakbarát Hírportál

Visszafoglalták a kalózoktól a teherhajót

2009. április 8., szerda 21:43 | aznap frissítve

Megerősítette telefonon a Maersk Alabama nevű teherhajó amerikai legénységének egyik tagja, hogy visszafoglalták a szomáliai kalózoktól a teherhajót, és egy kalózt elfogtak. A BBC azonban úgy tudja, hogy a drámának még nincs vége, az elfogott kalóz társai ugyanis fogva tartják a kapitányt egy életmentő csónakban.

A hajót szomáliai kalózok foglalták el kedden éjszaka az Indiai-óceánon.A BBC úgy fogalmazott az esettel kapcsolatban, hogy 200 éve nem fordult elő, hogy egy amerikai zászlós hajót kalózok foglaltak el, mostanáig. A Maersk Alabama nevű, dán tulajdonú, de amerikai üzemeltetésű teherhajó elrablása a kalózok immár hatodik sikeres akciója az elmúlt napokban.

Az elrabolt hajók között van egy brit és egy tajvani is. A 17 ezer tonnás dán teherhajó tulajdonosa szerint hajójuk útban volt egy kenyai kikötőbe, amikor megtámadták a kalózok, akik három könnyű motoros csónakkal érkeztek. Az akció állítólag csaknem öt órán át tartott, mivel a legénységének hosszú ideig sikerült kitérő manőverekkel elérnie, hogy a kalózok nem érjék el a hajót, és ne mászhassanak fel a fedélzetre.

A Maersk Alabama szerdai elfoglalása előtt nem sokkal térítették el a kalózok a Malaspina Castle nevű brit hajót, holott a térségben jelentős számú tengeri védelmi erőt állomásoztat az Európai Unió. Ennek ellenére 15 hajót sikerült elrabolniuk a kalózoknak márciusban.

Szakértők szerint a kalózok akkor aktivizálódnak, amikor kedvező az időjárás. 2008-ban több mint 130 támadás történt a térségben, ebből 50 sikeres volt, és váltságdíj fizetésével zárult.

Rovatok