Index Vakbarát Hírportál

Százezernél is többen tüntetnek Grúziában

2009. április 9., csütörtök 13:04 | aznap frissítve

Folyamatosan gyülekeznek a Szaakasvili elnök távozását követelő tüntetők Grúzia főrvárosában, az egyelőre békés megmozdulás résztvevőinek száma már a százezret is meghaladja.

Közel százezer embert gyűlt össze a grúz főváros, Tbiliszi központjában csütörtök délután, hogy az ellenzéki pártok felhívására Miheil Szaakasvili elnök távozását követelje. A tiltakozók hat gyülekezési helyszínről özönlöttek a grúz parlament épületéhez, és egyes helyszíni jelentések szerint már közel 100-120 ezren lehetnek.

Több ismert ellenzéki politikus is részt vesz a tüntetésen, többek között Nino Burdzsanadze volt parlamenti elnök, Szaakasvili egykori leghívebb szövetségese, Irakli Alaszania, Grúzia volt ENSZ-nagykövete és Szalome Zurabisvili egykori külügyminiszter is. A tüntetés végén a szervezők várhatóan felolvassák a "nép üzenetét Szaakasvilihez", amelyben az elnök lemondását fogják követelni.

A tervek szerint addig folytatják a megmozdulásokat, amíg Szaakasvili nem távozik posztjáról. Az akciót a szervezők az 1989-ben lezajlott szovjetellenes tüntetések 20. évfordulójára időzítették. Az ellenzék vádjai szerint a nyugatbarát államfő tekintélyuralmi módszerekkel gyakorolja a hatalmat, és ő vitte bele az országot 2008. augusztusában a teljes vereséggel végződő grúz-orosz háborúba.

A demonstráció szervezői szerint a tömegtüntetést előtt a hatóságok több tucat ellenzékit vettek őrizetbe, amit a hatóságok ugyanakkor cáfoltak. A rendőrség azt ígérte, a tüntetés során nem fog beavatkozni, de helyszíni beszámolók szerint a városban pattanásig feszült a helyzet, és a fővárosiak attól tartanak, hogy a fogadkozások ellenére a tüntetés erőszakba torkollik.

Rovatok