Index Vakbarát Hírportál

Elnöki puccs Fidzsin

2009. április 10., péntek 09:34

Miután a fidzsi alkotmánybíróság törvénytelennek minősítette a 2006-ban puccsal hatalomra jutott kormányfő hatalmát a köztársaság elnöke magához ragadta a hatalmat.

Magát tette meg a végrehajtó hatalom vezetőjének és visszavonta az alkotmányt a Fidzsi-szigetek elnöke. Ratu Josefa Iloilo visszavonta a bírák kinevezését is, így jogilag sincs lehetőség döntései felülbírálására.

"Ezúton közlöm az ország népével, hogy hatályon kívül helyezem az 1997-es alaptörvényt és kinevezem magamat államfővé" - jelentette be az állami tévében és rádióban közvetített beszédében a köztársasági elnök.

Az eltörölt alkotmány értelmében az államfő úgynevezett gyenge elnök, szerepe protokolláris jellegű. A végrehajtó hatalom a kormány és annak vezetője, a miniszterelnök kezében összpontosul. Csütörtökig a kormányfő egy sorhajókapitány, Frank Bainimarama volt, aki Iloilo támogatásával került hatalomra 2006-ban államcsínnyel. Az volt a negyedik puccs húsz éven belül az alig 840 ezer lakosú országban.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott ítéletében törvénytelennek mondta ki Bainimarama kormányát. Erre a miniszterelnök közölte az elnökkel, hogy lemond. Ezt követően ragadta magához a hatalmat a köztársasági elnök.

Rádióbeszédében Iloilo méltatta kegyencét, Bainimaramát. "Kiválóan dolgozott, új ötletei voltak, amelyeket meg is valósított és jobbá tette az emberek életét" - mondta.

A 2006-os puccsot Bainimarama a kormányzati korrupcióra és az indiai kisebbséget érő diszkriminációra hivatkozva hajtotta végre, a demokratikus rendet azonban egyebek között a szomszédos Ausztrália és Új-Zéland, az Európai Unió az Egyesült Államok sürgetése ellenére sem állította helyre.

Rovatok