Index Vakbarát Hírportál

Minden ötödik amerikai szocializmust akar

2009. április 10., péntek 09:12

Az amerikaiak 53 százaléka támogatja csupán a kapitalizmust, derült ki egy friss felmérésből. Igaz, az eredményt akár fogalmi zavar is okozhatta, hiszen 70 százalékuk amúgy a szabadpiaci gazdaság, magyarán a kapitalizmus híve, míg a tervgazdaság (a szocializmus) csak 15 százalékuk szerint jó ötlet.

Drámai társadalmi változásokat idézett elő amerikában a világgazdasági válság a Rasmussen közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint. Az adatok szerint az amerikaiak csupán 53 százaléka gondolja azt, hogy a kapitalizmus jobb rendszer a szocializmusnál, 20 százalékuk pedig egyenesen jobbnak tartja a társadalmi vagyon újraelosztását a szabad piaci vállalkozásnál.

A harminc év alattiak körében még nagyobb a baloldali eszmék támogatottsága. A fiatal korcsoportban csupán 37 százalék vallja magát a kapitalizmus támogatójának, 33 százalék viszont szocialista, azaz a különbség már statisztikailag irreleváns, hibahatáron belüli.

Azokban a rétegekben, akiknek nincsenek befektetéseik, a kapitalizmus támogatottsága csupán negyven százalék.

A kérdésben a megkérdezettek pártpreferencia alapján törnek leginkább. Míg a republikánusok 11:1 arányban kapitalizmuspártiak, a demokratáknál 39 százaléknyi kapitalistára 30 százalék szocialista jut.

A Rasmussen felmérése során a kérdésben nem definiálták sem a kapitalizmus, sem a szocializmus fogalmát. Ez pedig alaposan össze is zavarhatta a válaszadókat, hiszen a közvélemény-kutató egy korábbi felmérésében az amerikaiak 70 százaléka a szabadpiaci gazdaság (magyarán a kapitalizmus) támogatójának valotta magát.

A cég elemzése szerint ennek az is oka lehet, hogy az amerikaiak egy része szerint a "kapitalizmus" a nagyvállalatok és a nagy kormányzat uralmát jelentik, a kettő együttműködése pedig árt a fogyasztóknak és a befektetőknek.

Ugyanebben a felmérésben az amerikaiak csupán 15 százaléka támogatta a központi irányítású gazdaságot (magyarán a szocializmust). Azt például csak 14 százaléknyian gondolják, hogy a kormányzat képes lenne az autóipar irányítására, a pénzügyi szektor vezetésére még ennél is kevesebben tartják alkalmasnak a kormányt.

Rovatok