Index Vakbarát Hírportál

Nem mond le a grúz elnök

2009. április 10., péntek 13:08

Polgári engedetlenségi mozgalommal kívánja elérni a grúz ellenzék Miheil Szaakasvili elnök távozását. Az államfő, akinek a népszerűsége a tavalyi, oroszok elleni megnyerhetetlen háború miatt ingott meg, ki akarja tölteni a mandátumából hátralevő négy évet.

Mandátuma négy év múlva esedékes lejártáig nem hajlandó önként távozni a hatalomból, jelentette ki Miheil Szaakasvili grúz elnök, akinek a távozását százezres tüntetésen követelte csütörtökön az ellenzék. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy kész a párbeszédre az ellenzékkel.

Mint mondta, érti, hogy a lakosság egy része elégedetlen egy sor probléma rendezetlensége miatt, de a megoldáshoz párbeszédre van szükség. "... a legkönnyebb ultimátumokban beszélni, de ez nem hoz eredményt, párbeszédre van szükség a gazdasági, politikai, szociális és más problémák megoldásához" - mondta.

Az ellenzék azonban megkésettnek mondja Szaakasvili javaslatát, és folytatni kívánja a tüntetéseket egészen lemondásáig. Levan Gacsecsiladze, az ellenzék egyik vezetője szerint ha Szaakasvili még a nap folyamán, helyi idő szerint délután 16 óráig nem távozik, polgári engedetlenséget hirdetnek a hatalommal szemben, és békés tüntetésekkel fogják "üldözni az államfőt, bárhol is tartózkodjék".

Kaha Kukava, a konzervatív párt egyik vezetője pedig azt üzente az államfőnek, hogy "saját érdekében mondjon le, ellenkező esetben az ellenzék olyan légkört teremt békés megmozdulásaival, hogy a mainál is rosszabb helyzetbe kerül". Közben több száz demonstráló zárta le a grúz parlament előtt a főváros központi sugárútját.

Az ellenzék elsősorban azt veti Szaakasvili szemére, hogy belerángatta az országot az Oroszországgal vívott augusztusi villámháborúba, amely eleve megnyerhetetlen volt. Emellett azzal vádolják, hogy tekintélyuralmi rendszer kiépítésén fáradozik, korlátozta a sajtószabadságot, és messze eltávolodott azoktól az eszméktől, amelyeket még az őt hatalomra segítő "rózsás forradalom" idején, 2003-ban hirdetett.

Elemzők szerint Miheil Szaakasvili továbbra is széles támogatottságot élvez pártjában, az Egyesült Nemzeti Mozgalomban, és az elnök helyzete erősnek látszik, több szövetséges politikus elpártolása, illetve a kormányban történt személycserék ellenére. Külföldi diplomaták kétségbe vonják, hogy az ellenzéki szövetség fenn tudja tartani az egységet, és összetoborozni akkora erőt, amellyel távozásra lehetne bírni Szaakasvilit.

Rovatok