Index Vakbarát Hírportál

A thai kormányfő erőszakot ígért

2009. április 12., vasárnap 10:24 | aznap frissítve

Kormányellenes tüntetők egy csoportja vasárnap a thaiföldi fővárosban behatolt a belügyminisztériumba, az épületet védő katonák nem tettek kísérletet a feltartóztatásukra.

Veddzsadzsiva Abhiszit thaiföldi miniszterelnök televíziós beszédben figyelmeztette a kormányellenes tüntetőket, hogy beveti ellenük a fegyveres erőket, ha nem szüntetik be a bajkeverést a főváros, Bangkok utcáin. A beszédet követően harckocsik jelentek meg a thai főváros utcáin, melyek egyikét a rendőrség nyilatkozata szerint a tüntetők időközben elfoglalták. Bár a tízmilliós város csak néhány helyszínén folynak a tüntetések, máris jelentős forgalmi dugók alakultak ki, mivel tucatnyi útkereszteződést buszokkal torlaszoltak el.

Vasárnap ugyanis több tucat tüntető nyomult be a thai belügyminisztérium épületbe és a miniszterelnököt kezdték keresni, aki percekkel korábban rendkívüli állapotot hirdettett ki Bangkokban, és akiről úgy tudták, hogy az épületben tartózkodik. Az épületnél több mint száz katona volt, kezdetben nem kísérelték meg a tüntetők feltartóztatását, később azonban a levegőbe lőttek.

Az AFP hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint az egyik tüntető lőtt az egyik biztonsági őrtől szerzett fegyverrel. A belügyminisztériumhoz több mentőautót küldtek, mert sok a sérült, tudta meg az AFP.

Szombati és vasárnapi képek a thaiföldi helyzetről

Thaiföldi televíziós csatornák szerint a kormányfőnek sikerült gépkocsival elmenekülni a belügyminisztériumba behatoló kormányellenes tüntetők elől. A tüntetők az épületből távozó kormányfő autóját - illetve az annak gondolt autót - megdobálták. A tüntetők - Thakszin Sinavatra volt kormányfő "vörös inges" hívei - a főváros rendőrkapitánysága előtt is gyülekeztek vasárnap, a kormány épülete előtt is négyezer tüntető gyűlt össze.

A thai főváros forradalmi lázban ég

A bangkoki tüntetők azért vonultak az utcára, mert állításuk szerint a jelenlegi thai miniszterelnök, Veddzsadzsiva, a hadsereg bábja, és törvénytelenül lépett négy hónappal ezelőtt hivatalába. A magukat "vörös ingeseknek" nevező demonstrálók új választásokat követelnek, és akciójukat a demokrácia helyreállítására tett jogos cselekedetnek tartják. Vezetőjük az önkéntes száműzetésben, külföldi rejtekhelyen élő Thakszin Szinavatra ex-kormányfő, akit 2006-ban puccsal távolítottak el pozíciójából. Szinavatra vasárnapi telefonos üzenetében, melyet a kormányzói központ előtt összegyűlt több ezer ember kihangosítva hallgatott meg, azt kérte a fegyveres erőktől, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez. Híveinek azt ígérte, hogy kész azonnal hazatérni Thaiföldre, ha a katonák erőszakos eszközökhöz folyamodnának.

A thaiföldi hadsereg egyik szóvivője közben bejelentette, hogy a szükségállapot betartatására felfegyverzett katonákat vezényeltek a thaiföldi fővárosba és környékére. A légierő, tengerészet és katonaság tagjaiból létrehozott alakulatok 50 ellenőrzőponton vigyázzák a középületek biztonságát.

A thaiföldi kormány az országban zűrzavaros helyzetet teremtő tüntetések miatt hirdetett ki – az elmúlt nyolc hónapban már harmadik alkalommal – rendkívüli állapotot vasárnap a főváros és környékén.

A rendeletet az állami televízióban olvasták be a helyzet súlyosbodására hivatkozva. Egyebek között tilos a gyülekezés, az öt személynél nagyobb csoportosulás. A nap folyamán több miniszter, köztük a belügyi és a védelmi tárca irányítója közös sajtóértekezletet tart.

A tüntetők előző nap megrohamozták a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának székhelyéül szolgáló pattajai szállodaegyüttest.

Korábbi képek Pattajából

A megmozdulások miatt szombaton meghatározatlan időre elhalasztották a pattajai csúcstalálkozót, ami jelentős presztízsveszteséget okoz a thaiföldi kormánynak. Pattaja városában már szombaton kihirdették a rendkívüli állapotot, a tüntetés fő szervezőjét pedig vasárnap őrizetbe vette a rendőrség, miután visszatért Bangkokba.

A külföldiek aggódnak, de egyelőre nincs rá okuk

A tüntetések következtében a thaiföldi idegenforgalom akár 5,6 milliárdos veszteséget is elszenvedhet. Annak ellenére, hogy egyelőre semmilyen nyoma nincs annak, hogy külföldieket atrocitások érték volna, a turisták egy része gyorsan el akarja hagyni az országot attól tartva, hogy ismét lezárják a bangkoki nemzetközi repülőteret, ahogyan az tavaly már bekövetkezett. Balogh András magyar nagykövet arról számolt be, hogy a Thaiföldön tartózkodó magyarok közül senkinek nem esett bántódása, és a többi bangkoki nagykövettel konzultálva tőlük sem hallott arról, hogy a tüntetések kapcsán külföldiek megsérültek vagy rossz bánásmódban részesültek volna.

Rovatok