Index Vakbarát Hírportál

Bombagyár egy palesztin mecset alatt

2009. április 12., vasárnap 15:23

Bombagyárat fedeztek palesztin biztonsági erők egy mecset alatt a Jordán folyó nyugati partján, vagyis Ciszjordániában. Ezt vasárnap közölték a biztonsági erők, amelyek szerint az üzem a Hamászé.

A Hamász ellenlábasa, a Ciszjordániát uraló Palesztin Hatóság belügyminisztériumának közleménye szerint bombagyárat találtak a Kalkilija mecsetben, illetve az épület alatt.

"Sok bombát használatra kész állapotban találtunk meg, sokat pedig félkész állapotban" - áll a közleményben. Egy magas rangú biztonsági ember azt mondta az AFP-nek, hogy a Fatah vezette biztonsági erők több embert őrizetbe vettek, és a vizsgálatuk szerint a Hamász építette ki a mecset alatt a bombagyárat.

A bejelentés növelheti a feszültséget a Hamász és a Fatah között. A két nagy palesztin szervezet szembenállása 2007 nyarán robbant. Ekkor hetekig tartó és számos életet követelő fegyveres összecsapások robbantak ki köztük, aminek eredményeként a Fatah és a palesztin elnök, Mahmud Abbász vezette Palesztin Hatóság a Gázai övezetből Ciszjordániában volt kénytelen visszavonulni.

Az ellenséges táborok közötti kiegyezés és egy egységkormány érdekében Egyiptom hónapokon át közvetített, de április elején megszakadtak a tárgyalások.

Rovatok