Index Vakbarát Hírportál

Pikáns emailbotrány az Egyesült Királyságban

2009. április 12., vasárnap 14:25

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal e-mail címéről küldték ki egy politikai témájú blog szerkesztőjének azt a levelet, amely ajánlásokat és utalásokat tartalmazott arra vonatkozóan, hogyan lehetne ízléstelen pletykákkal lejáratni a Konzervatív Párt vezető politikusait.

Damian McBride, a brit miniszterlenök stratégiai és tervezési osztályának vezetője rögtön lemondott azután, hogy a húsvéti hosszú hétvégén bombaként robbant a sajtóban a hír egy botrányos e-mailről.

A levélben McBride egy a kormányzó Munkáspárthoz közel álló politikai blog szerkesztőjét arra bújtotta fel, hogy alaptalan pletykákkal sározzon be konzervatív politikusokat a jövő tavassszal esedékes parlamenti választások előtt.

A pletykák egy részletesen kidolgozott lejárató hadjárat részét képezték volna, ha – egyelőre tisztázatlan módon – nem jutottak volna el a konzervatív párti Guido Fawkes blog szerkesztőjéhez, aki azonnal továbbította őket a sajtónak.

McBride a nyilvánosságra került levélben utal arra, hogy némi fantáziával ő maga kerekítette és színezte ki a valós történeteket, hogy megfélemlítse a hírbe hozott ellenzéki vezetőket. A Downing Street szóvívőjének elmondása alapján a levélről McBride-on kívül senki másnak nem volt tudomása, a torykat azonban ez nem hatotta meg. Hangsúlyozták, felháborítónak tartják, hogy a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetben a kormányzó pártnak nincs fontosabb dolga gusztustalan kampányok tervezgetésénél.

A kiszivárogtatni szánt álhírek szinte egytől egyig szexuális színezetűek voltak. George Osborne-t, a konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltjét például drogfogyasztással és prostituáltak látogatásával tervezték megvádolni. Szintén Osborne-t hozták volna hírbe azzal, hogy léteznek olyan fényképek, melyeken a politikus női alsóneműben látható.

A toryk vezérének, David Cameronnak állítólagos korábbi nemi úton terjedő betegségéről szóltak volnak a hírek, egy alsóházi képviselőnőt pedig azzal igyekeztek volna kellemetlen helyzetbe hozni, hogy elterjesztik, viszonya volt egy nős képviselőtársával. A politikusok a pletyka szerint egy szállodában töltöttek el néhány kellemes órát, melynek bizonyítéka az a – természetesen szintén kitalált – szexuális segédeszköz, melyet a pár hátrahagyott maga után a hotelszobában.

Rovatok