Index Vakbarát Hírportál

A kalózok bosszút esküdtek

2009. április 13., hétfő 10:43

Megbánják a franciák és az amerikaiak, amiért gyilkolni kezdtek, fenyegetőztek a szomáliai kalózok vasárnap. Emlékeztettek rá, hogy ők szinte soha nem bántották az elrabolt hajók legénységét, a katonák viszont a hét végén öt társukkal is végeztek. Egy amerikai altengernagy szerint a több napig túszul ejtett kapitány vasárnapi kiszabadítása miatt elszabadalhatnak az indulatok.

Bosszúval fenyegetőztek vasárnap a szomáliai kalózok, miután az elmúlt napokban az amerikai és a francia fegyveres erők két külön túszszabadító akcióban öt társukkal is végeztek. "A franciák és az amerikaiak meg fogják bánni, hogy elkezdték a gyilkolást. Mi nem ölünk embert, mi csak váltságdíjat szedünk" - mondta az egyik kalóz műholdas telefonon.

Amerikai katonák lelőttek három szomáliai kalózt, akik több napig fogva tartották Richard Phillipset, a Maersk Alabama teherhajó amerikai kapitányát. Washingtoni kormányzati források szerint a fegyveres akcióra maga Barack Obama amerikai elnök adott engedélyt. Francia kommandósok pedig két kalózt lőttek agyon pénteken, amikor kiszabadítottak egy kalózok fogságába került jachtot.

Egy amerikai altengernagy vasárnap figyelmeztetett, hogy Phillips kiszabadítása lavinát indíthat el és elharapózhat az erőszak Szomália partjainál. "Ez az eset növelheti az erőszakot a világnak ezen részében, ehhez kétség sem fér" - fogalmazott Bill Gortney altengernagy.

Gortney elmondta azt is, hogy a kalózok váltságdíjat követeltek a kapitány életéért cserébe, de az Egyesült Államoknak az az álláspontja, hogy nem tárgyal ilyen esetben túszejtőkkel. A váltságdíj meg nem erősített sajtóértesülések szerint kétmillió dollár volt.

Szomália partjai előtt gyakoriak a kalóztámadások, de a tengeri rablók fogságába esett hajók legénységének eddig ritkán esett bántódása. A banditák jelenleg mintegy 260 túszt tartanak fogva váltságdíjat követelve, 17 hajót rejtegetnek, közülük hatot nemrégiben raboltak el.

Rovatok