Index Vakbarát Hírportál

Thaiföld egyelőre fellélegezhet

2009. április 14., kedd 13:12

A hétfői véres összecsapások után a thaiföldi tüntetők kedden önként feladták állásaikat, és békésen elvonultak. Az ország egyelőre fellélegezhet, azonban a társadalom megosztottsága továbbra is problémát jelent.

Kedden véget ért a tüntetéssorozat Thaiföld fővárosában, amikor Thakszin Szinavatra korábbi miniszterelnök támogatói feladták a kormányzati hivataloknál berendezett főhadiszállásukat. A biztonsági erők hatvan busszal szállították el a korábbi demonstrálókat a helyszínről, mivel sokan az ország távolabbi részeiből utaztak a fővárosba.

A tüntetők vezetői a hétfői összecsapások után a további erőszak elkerülése érdekében vetettek véget egyelőre a tiltakozásnak, és szólították fel távozásra híveiket. Ketten meghaltak, 120-an pedig megsérültek, amikor hétfőn a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel. "Sokan harcolnának és fel is áldoznák magukat, ezért el akartuk kerülni a katasztrófát" - indokolta döntésüket az AFP-nek a tüntetők egyik vezetője.

Az utcák pillanatok alatt kiűrültek, a helyszínen maradt katonákon kívül már csak kiégett buszok és a tüntetők által emelt barrikádok emlékeztetnek az elmúlt napok eseményeire.

Még nincs vége

A 2006-ban puccsal megbuktatott és önkéntes száműzetésben külföldön élő Thakszin Szinavatra támogatói a 2008. decemberében megválasztott Veddzsadzsiva Abhiszit miniszterelnök lemondását követelték.A felmérések szerint Abhiszit megítélése alapvetően kedvező, ugyanakkor Thakszin és követői különösen népszerűek a vidéken élő thai lakosok között.

A Reuters elemzői szerint a miniszterelnöknek sikerült előnyösebb helyzetben kikerülnie az első komolyabb politikai erőpróbából, míg a barikádokat emelő és utakat lezáró tüntetők az elmúlt napokban veszítettek népszerűségükből. A BBC szerint többek között éppen ezért döntöttek a tüntetések ideiglenes beszüntetése mellett.

A zavargásoknak várhatóan még nincs vége, ugyanakkor a Reuters szerint néhány hónapig most nem várható újabb nagyszabású megmozdulás. A tüntetések egyébként nagyon veszélyesek az ország gazdaságára nézve, amelynek egyik fontos elemét a turizmus teszi ki.

Rovatok