Index Vakbarát Hírportál

Elszakadással fenyegetőzik Texas kormányzója

2009. április 16., csütörtök 08:57

Szerdán volt az adóbevallás határideje az Egyesült Államokban, ezért országszerte tiltakozásokat tartottak a gazdasági segélycsomag miatt megemelt adók ellen. A texasi gyűlésen az állam kormányzója az Egyesült Államoktól való elszakadással fenyegetőzött.

Szerdán országszerte tiltakozásokat tartottak a magas adók ellen az Egyesült Államokban, hiszen aznap volt az adóbevallások határideje. A gazdasági válságra, illetve a költséges állami segélycsomagokra tekintettel több adóteher is nőtt - New York-ban például húsz százalékos adót vetettek ki a mobiltelefonhasználatra, ami az egyszámjegyű adókhoz szokott Egyesült Államokban hallatlan -, ezért például Texasban három hivatalos teadélutánt is tartottak, felidézve az Egyesült Államok születéséhez vezető adólázadás, a bostoni teadélután emlékét.

Ezek egyikébn Rick Perry, Texas republikánus kormányzója a szecesszionista érzelmekre játszott rá. Állítása szerint amikor Texas 1845-ben csatlakozott az unióhoz, ezt annak tudatában tette, hogy adott esetben ki is vállhat belőle. Az AP jelentése szerint ugyanakkor a korabeli dokumentumok szerint a szövetségi szerződésben ilyesmiről nincs szó, viszont arra van lehetőség, hogy Texast négy államra osszák.

Texas 1861-ben, az amerikai polgárháború kezdetén 12 másik déli államhoz hasonlóan elszakadt az Egyesült Államoktól, de az északiak 1865-ös diadala után ezt érvénytelenítették.

Perry azzal tüzelte hallgatóságát, hogy szemben a szövetségi költségvetésben tapasztalható kuplerájjal Texas gazdasága relative jó állapotban van, azaz szerinte nem velük kéne megfizettetni a 786 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag költségeit.

Perry az elszakadás gondolata mellett Janet Napolitano igazságügyi miniszternek is üzent, aki az előző nap a szélsőjobboldali veszélyről nyilatkozott, megemlítve, hogy a szélsőségesek bázisát növelhetik az iraki és afganisztáni hadszinterekről hazatérő veteránok is. Ez az egész országban nagy felháborodást váltott ki. "Nem vagyok biztos benne, hogy ti csak egy csapat szélsőjobbos lennétek, de ha azok is vagytok, mi veletek vagyunk" - mondta.

Perry egyébként kemény újraválasztási harcban van szintén republikánus kihívójával szemben.

Rovatok