Index Vakbarát Hírportál

Gyorsított ütemben növelik a kínai haditengerészet csapásmérő képességét

2009. április 16., csütörtök 11:35 | aznap frissítve

Hamarosan akár repülőgép-hordozója is lehet a kínai flottának, amelyet a főparancsnoka szerint gyorsított ütemben kívánnak fejleszteni. Elsősorban a csapásmérő képességet fejlesztenék, pontosabb rakétákat, észrevehetetlenebb tengeralattjárókat akarnak.

Felgyorsítják a kínai haditengerészet csapásmérő képességének növelését célzó fejlesztéseket, jelentette be a flotta megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmápol Vu Seng-li tengernagy, a flotta főparancsnoka. A haditengerészet elsősorban tengeralatjárói lopakodóképességét fejlesztené, valamint nagysebességű inteligens torpedókat, elektronikai fegyvereket, szuperszónikus vadászgépeket és nagyhatótávolságú, nagy pontosságú rakétákat is fejlesztene.

Az AP beszámolója szerint a tengernagy ugyan nem említette, de a szakértők egyértelműen úgy vélik, hogy a haditengerészet hamarosan repülőgép-hordozóval is bővülhet. Erre nagy szüksége is lenne, hiszen egy Tajvan elleni háború során az amerikai flottával is szembe kéne szállnia.

Kína az elmúlt évekhez hasonlóan idén is dinamikusan fejleszti hadseregét, 2009-ben 14,9 százalékkal, 70,36 milliárd dollárra (15,63 billió forintra). A hadsereg fejlesztéséből leginkább a flotta profitál, hiszen Kína elsősorban tengeri konfliktusra készül.

Egyrészt, mert több környező országgal is területi vitája van néhány, délkínai-tengeri sziget hovatartozását illetően, másrészt mert gazdasága nagy nyersanyagigényét főként tengeri úton elégíti ki. Azaz a tengeri útvonalak átjárhatóságának biztosítása létszükséglete.

Rovatok