Index Vakbarát Hírportál

Irán tárgyalna az USA-val

2009. április 16., csütörtök 11:11

Tárgyalna az iráni atomprogramról Mahmúd Ahmadinezsád elnök az Egyesült Államokkal. Ahmadinezsád szerint Barack Obama amerikai elnök adminisztrációja új korszakot hozott, ezért Irán hajlandó elfelejteni a korábbi ellentéteket.

„Új korszakról" beszélt az Egyesült Államokkal fennálló konfliktus ügyében Mahmúd Ahmadinezsád szerdán Kermanban. Az iráni elnök szerint „megváltoztak a körülmények", kijelentésével Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépésére utalt, aki korábban jelezte, hogy kész tárgyalni az iráni atomprogramról.

Ahmadinezsád közölte, hajlandók eltekinteni az előző amerikai adminisztrációval folytatott ellenségeskedésektől, de csakis akkor tárgyalnak más nemzetekkel, ha érvényt szerezhetnek saját érdekeiknek is. „Az iráni egy nagyvonalú nemzet. Elfelejtheti a múltat és új korszakot kezdhet, de minden önzően tárgyaló ország azt a választ fogja kapni, amit az iráni nemzet Mr Bush-nak adott" - idézte Ahmadinezsádot a Daily Mail.

Irán egy javaslatcsomagot állít össze, ami tárgyalási alapot képezhet a későbbi egyeztetéseken, de Ahmadinezsád utalt arra, hogy nem hagynak fel a nukleáris kutatásokkal. „Ma egy új csomagot készítünk elő. Amint elkészül, bemutatjuk (önöknek)" - mondta az elnök. "A csomag békét és igazságot képez a Föld körül, miközben tiszteletben tartja más nemzetek jogait" - jelentette ki.

A közel-keleti ország a múlt héten új létesítmények bevonásával növelte urándúsítási kapacitását, a nyugati országok szerint Irán már most elegendő uránnal rendelkezik ahhoz, hogy atombombát építsen, de az államvezetés szerint atomprogramot békés célokra, erőművek létrehozására használják.

Rovatok