Index Vakbarát Hírportál

Maoista merénylettel kezdődött az indiai választás

2009. április 16., csütörtök 07:33

Csütörtökön elkezdődött a május 16-ig tartó indiai parlamenti választás. A 714 millió választó öt szakaszban, egy hónapon át szavazhat. Már az első nap fellángolt az erőszak, maoista lázadók végeztek hat határőrrel.

Megkezdődtek az egy hónapig tartó parlamenti választások a világ legnépesebb demokráciájában, Indiában. Az öt szakaszból álló választás első napján máris terrortámadásokat követtek el a szélsőbaloldali maoista lázadók. A törzsek lakta keleti Dzsharkand államban felrobbantották egy határőregység autóbuszát, majd tüzet nyitottak a katonákra. Az összecsapásban hat határőr vesztette életét.

z északi és keleti országrész tizenöt szövetségi államában és két területén csütörtökön 143 millió választópolgár járulhat az urnák elé. A nap folyamán szavazó régiók között van az ország néhány legszegényebb, illetve maoista vagy iszlamista felkeléstől, törzsi viszályoktól leginkább sújtott vidéke. Dzsharkand, ahol két szakaszban, csütörtökön és jövő csütörtökön voksolnak, 14 képviselőt küldhet az 543 fős törvényhozásba.

A biztonságra a fegyveres erők több mint kétmillió tagja ügyel országszerte, az elmúlt időben ugyanis megszaporodtak a maoista felkelők támadásai. Újdelhi arra is ügyelni kíván, hogy megakadályozza iszlamista lázadók beszivárgását a szomszédos Pakisztánból.

A világ legnagyobb demokratikus berendezkedésű országának tartott Indiában összesen 714 millió választópolgár vehet részt a parlamenti választásokon. Az eredményeket május 16-án teszik közzé.

Az indiai választások kimenetelét közismerten nehéz megjósolni. A közvélemény-kutatások a múltban rendre tévesnek bizonyultak, a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésén alapuló exit poll felméréseket pedig tilos készíteni. A kutatások szerint a kormányzó Nemzeti Kongresszus népszerűbb az ellenzéki hindu nacionalistáknál, de ez nem jelenti azt, hogy meg is szerezheti a kormányzó többséget.

Rovatok