Index Vakbarát Hírportál

Obama szabályozná az USA széndioxid-kibocsátását

2009. április 17., péntek 22:43

Washington elismerte, hogy a széndioxid veszélyezteti az emberiség egészségét és jólétét.

A hírt, miszerint a széndioxidot szennyezőanyagnak tekintik, az USA környezetvédelmi hatósága (EPA) jelentette be, tudományos bizonyítékok értékelésére hivatkozva. A kutatások megerősítették, hogy az üvegházhatású gázszennyezés jelentős problémát jelent a jelen és a jöcő generációk számára – mondta az EPA tisztviselője, Lisa Jackson.

A döntés hatalmas változást jelent az EPA korábbi, még a Bush-adminisztráció felfogását tükröző állápontjára, miszerint a széndioxid-kibocsátás nem korlátozható, mert a gáz nem szennyezőanyag.

A lépés nyomán világszerte felgyorsulhat a nemzeti klímavédelmi programok támogatottsága és az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának szabályozása. Sok fejlődő országokban ugyanis mindmáig épp azért nem sikerült áttörést elérni a klímavédelem terén, mert a példaképnek tekintett Egyesült Államok nem állt a kezdeményezések élére, és a hazai gazdaság védelme érdekében tagadta a széndioxid káros hatását.

Bár az amerikai törvényhozás napirendjén szerepelnek kibocsátáscsökkentő javaslatok, az EPA-döntés nyomán a kormánynak a korlátozások bevezetésével nem kell megvárnia az új jogszabályok megszületését. A döntéssel Barack Obama nagyot lép programjának egyik kiemelt eleme, a zöld iparágak megerősítése, a zöld munkahelyek teremtése felé. Washington ugyanakkor igen gyenge környezetvédelemi renoméján is javítani kezdett.

Az EPA-t még 2007-ben utasította az USA legfelsőbb bírósága, hogy vizsgálja meg a klímaváltozással kapcsolatos tudományos kutatásokat, és esetleg bírálja felül korábbi álláspontját. Az kormányügynökség most ennek megfelelően az aszályok és áradások növekvő veszélyére, a tengerszint emelkedésére, a viharok és hőhulllámok intenzitásának erősödésére, valamint a vízkészletek, a mezőgazdaság és az élővilág károsodására hivatkozott.

Jackson szerint ezek a hatások aránytalan mértékben sújtják a szegény, a gyenge egészségű embereket és az őslakos népcsoportokat. A környezetvédő csoportok üdvözlik, hogy az Obama-kormány egész másképp közelít a klímaváltozáshoz, mint elődje. "Most Amerika visszaszerezheti vezetői szerepét a nemzetközi színtéren" -– fogalmazott Phyllis Cuttino, a Pew Környezetvédelmi Csoport globális felmelegedési programjának vezetője.

Phyllis azt várja, hogy következő intézkedéseként az EPA teremtse meg a lehetőséget, hogy az egyes államok maguk korlátozhassák a kipufogógáz-emisszió szintjét. A Bush-kormány alatt az EPA nem engedte meg Kaliforniának, hogy eltérjen az engedékenyebb szövetségi jogszabályoktól. Legalább 15 állam kíván Kalifornia nyomába lépni.

Az EPA döntését követően társadalmi vitára kerül sor, mivel az ügynökség nem kívánja olyan korlátozó intézkedésekkel sújtani a gazdaságot, amelyekbe az érdekelt felek nem szólhattak bele. A washingtoni környezetvédelmi hatóság döntése a kiotói jegyzőkönyvben rögzített öt másik üvegházhatású gáz – a metán, a dinitrogénoxid, a fluorozott szénhidrogének, a perfluor-karbonok és a kén-hexafluorid – szabályozását is maga után vonhatja.

Rovatok