Index Vakbarát Hírportál

A kommunista Kínát éltette Jackie Chan

2009. április 19., vasárnap 13:54 | aznap frissítve

Meglepő előadást tartott kínai üzletemberek előtt az ötvenöt éves Jackie Chan a kínai Hainan szigeten. Az akciófilmek sztárja egyre inkább úgy érzi, hogy a kínai embereknek nem megfelelő életforma a szabadság, jobb, ha megmondják nekik, hogyan éljenek. A jelenlévők nagy tapssal jutalmazták őszinte vallomását.

"Nem vagyok biztos benne, hogy jó-e nekünk, kínaiaknak, ha szabadok lehetünk" – magyarázta a hongkongi származású Chan, aki már 1997-ben sem támogatta a demokratikus mozgalmat, melynek keretében a hongkongiak utcai demonstrációkkal tüntettek Hongkong függetlensége mellett. A hivatalos kínai álláspont akkor az volt, hogy Hongkong még nem kész a szabadságra, a közvetlen választásokra.

Jackie Chan arról is beszélt, hogy őt tizenöt évnyi ázsiai munkásságát követően fedezte fel magának Hollywood. Ezzel arra utalt, hogy a kínai fiatalságnak nem másokat kellene majmolnia, hanem büszkének lenni származására és kultúrájára.

Azt ugyanakkor Chan is elismerte, hogy komoly problémák vannak egyes kínai termékek minőségével, és ő maga is szívesebben vesz japán tévékészüléket, mert azokban jobban meg lehet bízni. Beszédében az akciófilmek sztárjának megbicsaklott a hangja, amikor a csecsemők százait megbetegítő, melaminnal fertőzött tejport hozta szóba. A propaganda ízű beszédet a hallgatóság nagy lelkesedéssel fogadta.

Jackie Chan annak kapcsán fejtette ki véleményét a kínai rendszerről, hogy felkérték, mondja el, mit gondol a kínai filmek cenzúrázásáról, illetve az azokat érintő szigorú szabályozásokról. Kínában a filmeket nem sorolják be aszerint, hogy milyen korosztálynak ajánlottak, így kizárólag olyan filmek készülhetnek, melyek korhatár nélkül megtekinthetők. Ahhoz is a kormány engedélye kell, hogy egy kínai film szerepelhessen bármelyik külföldi filmfesztivál programjában.

A külföldi filmeket is erősen szelektálják: évente csak húsz ilyen alkotás bemutatása engedélyezett az országban, de azokat is cenzúrázzák. Így vágták ki a Casino Royale című James Bond-filmből a hidegháborúra való utalást, vagy a sanghaji száradó ruhákkal teli utcaképet a Mission Impossible 3-ból.

Rovatok