Index Vakbarát Hírportál

A bolíviai parlament is vizsgálja Rózsa-Floresék ügyét

2009. április 21., kedd 17:24

Parlamenti bizottság alakult Bolíviában a feltételezett terroristacsoport ügyének kivizsgálására - jelentették be La Pazban. Közben a bevándorlási hivatal egy olyan hírt adott ki, hogy Rózsa-Flores Eduardo illegálisan lépett be az országba.

Az öt kormánypárti és három ellenzéki képviselőből álló bizottság az állambiztonsági erők múlt csütörtöki fellépését vizsgálja ki, amelyben életét vesztette három állítólagos terrorista: a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores, a román állampolgár Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer.

A bolíviai sajtó keddi közlése szerint a bevándorlási hivatal Santa Cruz-i kerületi igazgatója kijelentette, hogy Rózsa "illegális formában" lépett be az országba Brazília felől, Puerto Suáreznél. Erről egyelőre nem tudni pontosabbat. A hatóságok korábbi közlése szerint Rózsa-Flores saját nevére szóló, és más személyi dokumentumokkal is rendelkezett.

Dionisio Rivas igazgató elmondta, hogy az ügyészség felkérésére keresik az elhunytak és az elfogottak határátlépésének a nyomát, de a másik négy személyről (azaz Rózsán kívül az ügy másik négy érintettjéről) nem találtak adatot az informatikai rendszerben. Nem zárta ki, hogy hamis igazolványokat használtak.

A nyomozást vezető Marcelo Sosa ügyész nem tud a feltételezetett terroristák állítólagos tömeggyilkossági terveiről. "Nem ismerem ezt a témát" - jelentette ki, hozzátéve, hogy még csak a vizsgálatok elején tartanak. Azt sem tudta megerősíteni, hogy a felszámolt csoport mögött bizonyos Santa Cruz-i üzleti körök állnának, mint azt Álvaro García Linera alelnök vasárnap állította. "Ha az alelnök ezt mondta, biztos azért tette, mert van róla valami titkosszolgálati információja, de én erről nem tudok" - jelentette ki.

Rovatok