Index Vakbarát Hírportál

Ahmadinezsád mégse tagadta nyíltan a holokausztot

2009. április 21., kedd 19:28

Mahmúd Ahmadinezsád keményebb szavakkal tervezte bírálni Izraelt, mint ahogy végül tette, genfi beszédéből kihagyta a nyíltan holokauszttagadó részeket. Elemzők szerint az iráni elnök azért dönthetett így, hogy minél több ország számára elfogadhatóvá tegye Izraelt elítélő kijelentéseit. Azért voltak, akik kivonultak.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kihagyta az ENSZ rasszizmus elleni értekezletén elmondott hétfői beszédéből azokat a részeket, amelyekben nyíltan tagadta a holokausztot. Ez derült ki az előzetesen leadott írásos változat és a ténylegesen elhangzott szöveg egybevetéséből, közölte kedden Genfben Marie Heuze ENSZ-szóvivő.

Az iráni államfő eredetileg a "bizonytalan és kétséges" jelzőkkel akarta illetni a holokausztot a beszéd előzetesen leadott írásos változata szerint. Egyes elemzők szerint talán azért dönthetett a nyíltan holokauszttagadó szakasz elhagyása mellett, hogy számos ország számára elfogadhatóbbá tegye Izraelt elítélő kijelentéseit.

Így is maradt azonban egy olyan fordulat a beszédben, amely értelmezhető a holokauszt közvetett, illetve burkolt tagadásaként. Azt mondta ugyanis, hogy a Nyugat hontalanná tette a palesztin népet "a zsidók szenvedéseinek ürügyén, visszaélve a holokauszt kérdésével".

Beszéde így is felzúdulást váltott ki a konferencia számos delegációja körében és számos kormányban, mert éles szavakkal ostorozta Izraelt. Számos delegátus kivonult a genfi ülésteremből, de a többség maradt. Utóbb azzal magyarázták döntésüket, hogy nyílt holokauszttagadás nem hangzott el az iráni elnök szájából.

Az ENSZ-főtitkár hivatala közölte kedden, hogy Ban Kimun találkozott az iráni államfővel annak hétfői beszéde előtt. A találkozón emlékeztette Ahmadinezsádot azokra az ENSZ-határozatokra, amelyek megerősítik a holokauszt történelmi tényét, és amelyek szerint nem tehető egyenlőségjel a cionizmus és a rasszizmus közé.

Rovatok