Index Vakbarát Hírportál

Fasiszta összeesküvő volt Flores a bolíviai állami sajtó szerint

2009. április 23., csütörtök 15:58

Nemzetközi szélsőjobboldali összeesküvő volt Eduárdó Rózsa-Flores, aki Magyarországon toborzott 17 zsoldoscsapatával érkezett Bolíviába, állítja a bolíviai állami hírügynökség. Arra nincs magyarázat, hogy ha a terrorcsoport 17 tagjából hármat megöltek, kettőt letartóztattak, hogy lehet mégiscsak két szökevény, mint azt legutóbb a belügyminiszter állította. Morales elnök viszont ismét nemzetközi vizsgálatot akar, miután kedden visszautasította saját korábbi felvetését.

Argentin és horvát fasisztákkal is kapcsolatban állt Eduárdó Rózsa-Flores a bolíviai állami hírügynökség, az ABI jelentése szerint. Az ABI úgy tudja, hogy Flores egy Magyarországon toborzott, 17 fős zsoldoscsapattal jutott be tavaly szeptember és október között Bolíviába. Az értesülést semmilyen forrásból nem erősítették meg, bizonyítékokkal nem támasztották alá.

Ugyanakkor a Página 12 című argentín lapra hivatkozva azt is közölték, hogy Flores az argentín szélsőjobboldallal is kapcsolatban állt. Az argentín lap szerint Flores április elején találkozott a baloldali dél-amerikai kormányok ellen harcoló UnaAmérica nevű szélsőjobboldali csoport képviselőjével, Mones Ruízzal. Ruíz a nyolcvanas években, amikor Argentínában és Bolíviában is jobboldali katonai diktatúra volt, az argentín hadsereg bolíviai összekötőjeként ténykedett.

A bolíviai politikai vezetés eddig a horvát szálat hangsúlyozta az összeesküvés-elméletében, tekintettel a horvát származású Branko Marinkovic Santa Cruz-i előjáróra. De az ABI-nak nyilatkozó, meg nem nevezett bolíviai elemző szerint ugyan "usztasa kapcsolatról" van szó (az usztasák a horvát nácik), valójában "horvát származású fasiszták léptek kapcsolatba más fasisztákkal, akiknek valamilyen módon közük volt a Jugoszlávia szétesése utáni Horvátországhoz". A II. világháborút követően több usztasa Latin-Amerikában talált menedéket, Bolívia az egyik kiemelt célországuk volt, hiszen a bolíviai vezetés 1950-ig Ante Pavelic usztasavezérrel is kapcsolatban állt.

A burkoltan meggyanúsított Santa Cruz-i politikai-gazdasági elit visszautasította a kormány vádjait, és nemzetközi vizsgálatot követel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), Spanyolország és Kolumbia képviselőinek közreműködésével.

A bolíviai hatóságok továbbra is azt állítják, hogy az általuk terroristaként jellemzet csoport két tagja szökésben van. Arra nem adtak magyarázatot, hogy ha a terroristacsoport 17 tagú, akkor mi lehet a lelőtt három, letartóztatott két és szökésben lévő két tagon felül még minden bizonnyal szabadon kószáló tíz másik terroristával.

Újra változni látszik viszont Evo Morales nemzetközi vizsgálattal kapcsolatos álláspontja. Morales a múlt héten még maga kezdeményezett nemzetközi vizsgálatot, amit aztán kedden már elutasított. Szerdai nyilatkozatában azonban már nem zárkózott el az elől, hogy a nemzetközi közösség is megvizsgálja azokat a bizonyítékokat, amelyeket a feltételezett terroristák megölésekor, illetve letartóztatásakor találtak. "Nincs félnivalónk, nem rejtegetünk semmit" - mondta.

Rovatok