Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev felmentette a katonai hírszerzés vezetőjét

2009. április 24., péntek 21:57

Valentyin Korabelnyikov helytelenítette a Kreml haderőreform-terveit. Az orosz elnök a felmentéssel egyidejűleg ki is tüntette. Az utód kevesebb ellenállást fog kifejteni.

Rendeletével Dmitrij Medvegyev leváltotta Korabelnyikovot a vezérkari főnök helyettesének tisztségéből is, felmentette továbbá a katonai szolgálat alól, ugyanakkor magas érdemrenddel tüntette ki, mert hozzájárult az ország védelmi képességének megerősítéséhez. Az államfő egy szintén pénteken aláírt rendelettel Alekszandr Sljahturov altábornagyot, Korabelnyikov eddigi első helyettesét nevezte ki a felderítés élére, illetve a vezérkari főnök helyettesévé.

Megfigyelők szerint a katonai hírszerzést 1997 óta vezető Korabelnyikov az egyik legmagasabb beosztású személyiség, akit hivatalba lépése óta Medvegyev leváltott. Köztudott róla, hogy bírálta a fegyveres erők Kreml által támogatott reformját, amelynek keretében állítólag felszámolni készülnek több, eddig a katonai hírszerzésnek alárendelt különleges egységet.

Mihail Babics, a duma védelmi bizottságának helyettes elnöke a sajtó kérdéseire válaszolva pénteken elmondta: várható volt Korabelnyikov leváltása, mert "a dacreakciók szintje csúcsot ért el, ami sok tekintetben előrevetítette a megoldást" - mondta. Hangsúlyozta azonban: Korabelnyikov egyértelműen a vezetése alatt álló szervezetet védte, javaslatai sok tekintetben optimálisak voltak.

A Reuters hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az utódot, Sljahturovot alkalmazkodóbb embernek tartják, aki nem fog szembeszállni Anatolij Szergyukov védelmi miniszter reformjaival.
A reformot sokan ellenzik a becslések szerint 1,1 milliós létszámú fegyveres erőknél, mert úgy ítélik meg, hogy rövid távú takarékossági célokat szolgál és nemzetbiztonsági szempontból káros lesz.

A Kreml szerint viszont a reform elengedhetetlen a korszerű haderő kiépítéséhez. Az ellenkezések miatt már eddig is számos főtisztet nyugállományba helyeztek, s megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy Medvegyev Korabelnyikov leváltásával üzenni akar a tábornokoknak: nem tűr további ellenkezést a reformokat illetően.

Rovatok