Index Vakbarát Hírportál

PC: A válság nem sarkall összefogásra

2009. április 28., kedd 11:38 | aznap frissítve

A kelet-közép-európai kormánybukások nem tesznek jót a régió megítélésének, egyes kommentárok már teljesen leírják a térséget olvasható a Political Capital legfrissebb elemzésében.

Nem igaz a sokat hangoztatott tétel, mely szerint a válság világszerte összefogásra kényszerítette a politikai erőket, állapítja meg a Political Capital Institute.

Az intézet kedden közzétett elemzése szerint az aktuális ellenzék szinte mindenütt igyekszik a maga javára fordítani a válságot, annak hatásaiért pedig a kormányzatot teszi felelőssé. Arra figyelmeztetnek, hogy egyre mélyülnek a szociális különbségek és a törésvonalak, és ez kikezdheti a társadalmi-politikai stabilitást.

Kelet-Közép-Európában a kormányváltások nyomán stabilabb parlamenti háttérrel és társadalmi támogatottsággal rendelkező, működőképesebb kormányok jöhetnek létre, melyek hatékonyabb intézkedéseket hozhatnak a válság kezelésére.

Izlandot leszámítva csak közép- és kelet-európai kormányok buktak bele a válságba, ez pedig érezhetően felerősíti a régióval szembeni általános bizalmatlanságot.

A kelet-közép-európai régióban kéz a kézben jár a gazdasági és a politikai válság, így egyes kommentárok már teljesen „leírják" a térség egészét. Ez tovább ronthatja ezen országok gazdasági pozícióját, és önbeteljesítő jóslatként akár láncreakciót is beindíthat, további kormánybukásokat indukálva.

Rovatok