Index Vakbarát Hírportál

Háborús bűnös a kongói ENSZ-misszióban

2009. április 29., szerda 12:49 | aznap frissítve

A háborús bűnökkel és gyerekkatonák besorozásával vádolt Bosco Ntaganda tábornok is részt vesz az ENSZ és a kongói erők közös missziójában, állítja a BBC. Ntaganda kiszivárgott dokumentumok szerint a misszió egyik helyettes vezetője, pedig a nemzetközi szervezet részéről korábban kizárták, hogy együttműködjenek vele.

Egy háborús bűnökkel vádolt kongói tábornok dolgozik együtt az ENSZ-szel a Kongói Demokratikus Köztársaságban, állítja a BBC. A brit televízió birtokába jutott dokumentumok alapján Bosco Ntaganda aktív szerepet vállal az ENSZ és a kongói erők közös missziójának vezetésében.

A nemzetközi szervezet békefenntartói és a kongói kormányerők közösen harcolnak az ország keleti részében a hutu lázadók ellen. Kevin Kennedy, a MONUC (az ENSZ missziója a Kongói Demokratikus Köztársaságban) békefenntartóinak szóvivője szerint a kongói hatóságok biztosították őket, hogy Ntaganda tábornok nem vesz részt az akciókban, a neve pedig nem szerepel a szóvivő által látott dokumentumokban.

A BBC kongói tudósítójának azonban a birtokába jutott egy belső használatra szánt dokumentum, amelyen Ntaganda a közös misszió helyettes koordinátoraként szerepel, és eligazításokon is részt vett. A kongói hadsereg egyik magas rangú tisztje a BBC-nek megerősítette, hogy a korábbi lázadó hadvezér a misszió parancsnokának tanácsadójaként részt vesz az akciókban.

Ntaganda sokáig az egyik kongói lázadó csoportot vezető Laurent Nkunda jobbkeze volt. 2009 elején azonban a hadsereg oldalára, miután összetűzött Nkundával, akit azóta már Ruandában őrizetbe vettek.

Korábban a kongói kormány már jelezte, hogy szerintük Ntaganda segíthetne a keleti országrész stabilizálásában, azonban a MONUC semmilyen szinten nem volt hajlandó együttműködni a háborús bűnössel.

Bosco Ntagandát háborús bűnökkel és gyerekkatonák besorozásával vádolja a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). A bíróság szerint Ntaganda a Kongó Felszabadítása Hazafias Erőinek (FPLC) egyik vezetőjeként hét olyan tábor felállításáért is felelős volt, ahol gyerekeket képeztek ki.

Rovatok