Index Vakbarát Hírportál

Üvegekkel támadtak a rendőrökre Németországban

2009. május 1., péntek 13:39 | aznap frissítve

Összetűzésekkel és őrizetbe vételekkel kezdődött Németországban május elseje.

Berlinben, Hannoverben és Ulm városában szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze az ellenük felvonuló baloldali csoportokkal, értesülések szerint a rendőrség néhány személyt őrizetbe vett.

A Walpurgis-éj elnevezésű boszorkányéjszakán idén is az ittas fiatalok csaptak össze a rendőrökkel, akiket üvegekkel és kövekkel dobáltak meg. Az összetűzésekben 29 rendőr könnyebben megsebesült. A hatóság egy tucat randalírozót vett őrizetbe.

A hivatalos május elsejére hirdetett szakszervezeti megmozdulások a gazdasági válság jegyében zajlanak. A központi megmozdulást Brémában tartják, ahol Michael Sommer, a Német Szakszervezeti Szövetség vezetője mond beszédet. Több városban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) rendez nagygyűléseket.

A német fővárosban rendkívülinek számító biztonsági készültséget léptettek életbe, összecsapásoktól tartva mintegy 5000 rendőrt helyeztek készültségbe. Felvonulást hirdetett a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), amely tüntetést tervez több más német városban is. A szélsőjobboldal ellen baloldali, illetve civil szervezetek hirdettek ellentüntetést.

Rovatok