Index Vakbarát Hírportál

Megúszhatja a halálbüntetést Laoszban a terhes brit nő

2009. május 5., kedd 12:51 | aznap frissítve

Elkerülheti a törvény által előírt halálbüntetést az a terhes brit nő, akit heroincsempészés vádjával vettek őrizetbe még augusztusban. A lány anyja szerint Samantha biztosan a börtönben esett teherbe. A lány az eltelt félévben állítólag nem találkozhatott ügyvéddel, most egy brit jótékonysági szervezet és a nagykövetség is segíteni akar neki a tárgyalás előtt.

Megmenekülhet a halálbüntetéstől Laoszban az a brit nő, akit drogkereskedelem vádjával állítanak bíróság elé. A délkelet-ázsiai ország kormányának szóvivője kedden közölte, hogy a nő állapotos, ezért valószínűleg nem fogják kiszabni rá a legsúlyosabb büntetés.

A 20 éves Samantha Orobatort 2008. augusztusában fogták el a laoszi főváros repterén, ahonnan Thaiföldre akart utazni. A nőnél állítólag 680 gramm heroint találtak, a vonatkozó laoszi törvény pedig 500 gramm fölött halálbüntetést ír elő. "A törvény azonban lehetővé teszi a mentesülést a halálbüntetés alól, ha a vádlott állapotos" - mondta a kormányszóvivő, aki szerint a döntés az ügyet tárgyaló bíró kezében van.

Samantha édesanyja szerint a lány biztosan a börtönben esett teherbe, de az apa személyéről egyelőre semmit sem tudni.

Samantha Orobatort a héten akarták bíróság elé állítani, de perének kezdetét végül elhalasztották a jövő hétig, hogy ügyvédet választhasson magának abból a listából, amit a laoszi igazságügyi minisztérium adott át neki.

A Reprieve nevű brit jótékonysági szervezet, amely a halábüntetéstől fenyegetett embereken segít, már elküldte képviselőjét.Laoszba. A szervezet attól tartott, hogy a laoszi hatóságok csak kirakatpert akarnak tartani, mivel a nő augusztusi letartóztatása óta még egyszer sem találkozhatott ügyvéddel.

Anna Morris, a Reprieve munkatársa telefonon azt mondta az AFP-nak Laoszból, hogy egyelőre nem tudott találkozni Samantha Orobatorral, pedig úgy volt, hogy kedden lehetővé teszik nekik a személyes beszélgetést a börtönben. A brit külügyminisztérium szóvivője kedden közölte, hogy a thaiföldi helyettes brit konzul is elutazott Laoszba, hogy találkozzon a lánnyal a börtönben.

Rovatok