Index Vakbarát Hírportál

Tóásó: Rózsa-Flores kihasznált minket

2009. május 7., csütörtök 19:18

Áprilisi kihallgatásának csütörtökön közzétett jegyzőkönyve szerint a Bolíviában őrizetbe vett Tóásó Előd tagadta, hogy tudott volna a terrorizmussal vádolt és áprilisban felszámolt csoport tevékenységéről. Azt állította, hogy az őt informatikai problémák megoldásához hívta az országba Eduárdó Rózsa-Flores, aki szerinte egyébként kihasználta társait. A Buenos Aires-i magyar nagykövet közben közölte, hogy megbízható forrásokból úgy értesült, hogy életben van az állítólagos terroristacsoport tagjának tartott két körözött magyar állampolgár.

Eduárdó Rózsa-Flores meghívására utazott Bolíviába Tóásó Előd, akinek az interneten közzétett vallomásából az derül ki, hogy semmit sem tudott a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított és áprilisban felszámolt csoport tevékenységéről. Állítása szerint az ő feladata informatikai problémák elhárítása volt, bár Rózsa-Flores ráerőltetett egy pisztolyt, amit azonban egyszer sem használt.

"Azzal vádolnak, hogy terrorista vagyok, és kábítószer-kereskedő. Nem értem, hogy miért, nem vagyok semmiféle terrorista" - mondta a jegyzőkönyv szerint Tóásó.

Az ernestojustiniano.org című honlapon teljes egészében közzétették a La Pazban április 16-án tartott kihallgatás jegyzőkönyvét. Tóásó Elődöt Cesar A. Romano Molina ügyész hallgatta ki Bartos Miklós, Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja, a hivatalból kirendelt ügyvéd és tolmács jelenlétében.

Kihasználta őket

Tóásó egyebek között elmondta, hogy nehéz anyagi körülmények között élt Magyarországon. Rózsa-Flores hívta meg Bolíviába, hogy segítsen informatikai feladatok megoldásában, mondván, ráadásul még világot is láthat. Fizetést nem kapott, de Rózsa-Flores minden költségét fedezte. Először tavaly november 11-én utazott Bolíviába, majd december közepén hazatért. Februárban ismét visszament, és az azóta eltelt két hónap alatt nem hagyta el az országot.

Rózsa-Floresszel kapcsolatban egyebek között elmondta, hogy mintegy öt éve ismeri, de nem voltak baráti viszonyban. Tóásó úgy érzi, hogy Rózsa-Flores kihasználta, ahogy a többieket is, csak akkor beszélt velük, ha valamire szüksége volt.

Tóásó azt is elmondta, hogy alapvetően csak Rózsa-Floresszel beszélt magyarul, nem tudja, hogy a többiek mivel foglalkoztak, volt-e fegyverük vagy sem. Mivel mindenkinek volt számítógépe, az ő feladata az volt, hogy segítsen, ha bármilyen informatikai probléma felmerült. A Santa Cruz-i vásárvárosban is járt, ahol Rózsa-Flores kérésére internetes összeköttetést teremtett.

Volt pisztolya

A 28 éves fiatalember elismerte, hogy márciusban kapott egy pisztolyt Rózsa-Florestől, amit azonban csak hosszas unszolásra fogadott el, és soha nem használt. Fegyveres kiképzésben nem részesült, de egyszer egy rendőr barátjával járt egy lövészklubban.

A fiatalember kijelentette, hogy nem tud semmiféle merényletről, amely a bolíviai vezetők ellen irányult volna. A Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciája ellen április 15-én hajnalban elkövetett robbantásos merénylet időpontjában szállodai szobájában tartózkodott és filmeket nézett a laptopján. Április 15-én nem hagyta el a szállodát, éjszaka pedig lefeküdt aludni.

Mindössze egyszer hallotta a Lucas és a Superman nevet - a bolíviai hatóságok által a Rózsa-Flores vezette csapat tagjainak tekintett két bolíviai ügyvéd, Alejandro Melgar Pereira és Hugo Achá Melgar fedőnevét -, egyszer pedig látta az El Viejo ragadványnéven ismert Ignacio Villa Vargast, az ügyészség koronatanúját.

Életben lehet a két keresett magyar

Csütörtökön Józsa Mátyás Buenos Aires-i nagykövet azt mondta, hogy tudomása szerint életben van a bolíviai hatóságok által körözött két magyar állampolgár. A nagykövet elmondta, hogy megbízható forrásból származó értesülései szerint Dudog Gábor és Gáspár Dániel a Rózsa-Florestől kapott pénzből az április 16-i Santa Cruz-i kommandós akció előtt egy hónappal elhagyta Bolíviát.

Józsa Mátyás már április végén beszélt Tóásó Előddel is a két említett magyar állampolgárról, aki már akkor megerősítette, hogy a két férfi már több mint egy hónapja elhagyta a csoportot.

Bolíviai lapbeszámolók szerint Mario Tadic, a Rózsa-Flores vezette állítólagos terroristacsoport másik életben maradt tagja kedden a bolíviai képviselőház vizsgálóbizottsága előtt azt mondta, hogy Dudog Gábor és Gáspár Dániel gyaníthatóan már nincs életben. Azt állította, hogy hallotta, amikor a két magyar heves vitába keveredett Rózsa-Floresszel, aki állítólag azzal fenyegette meg őket, hogy olcsóbb két golyót venni, mint két repülőjegyet.

A magyar nagykövet az ügyészségi kihallgatásról április 16-án készült jegyzőkönyv alapján úgy ítéli meg, hogy Mario Tadic manipulálható, kibillent a lelki egyensúlyából. A jegyzőkönyv szerint éppen neki mondta az útlevelét visszaadó Rózsa-Flores, hogy olcsóbb egy golyó, mint egy repülőjegy. Tadic ezt a történetet vetíthette ki a két magyarra. A horvát férfi verzióját gyengíti az a tény is, hogy nem tud magyarul, így nem is tudhatja, hogy mi hangzott el a vitában.

Kikényszeríthettek vallomásokat

Bolíviai ellenzéki képviselők azt állítják, hogy a rendőrség nyomást gyakorolt az állítólagos összeesküvéssel kapcsolatban letartóztatott Juan Carlos Guederre és Alcides Mendozára, hogy belekeverjék az ügybe Rubén Costast, Santa Cruz tartomány ellenzéki prefektusát és Branko Marinkovic üzletembert.

Gueder és Mendoza ellen az a vád, hogy fegyverrel látták el a Santa Cruzban április 16-án kommandós akcióval felszámolt csoportot. A két letartóztatottat az ellenzéki politikusok szerint "a fejükhöz szorított fegyverrel" bírta rá az egyik rendőr a két férfi megnevezésére.

Costas "kormányzó" és Marinkovic nagyfokú autonómiát követel a kelet-bolíviai tartományoknak. A központi hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy el akarják szakítani az országrészt a szegény hegyvidéki tartományoktól.

Evo Morales bolíviai elnök szerdán magához hívatta a Santa Cruz-i vezetőket, hogy "bizonyítsák ártatlanságukat" az ügyben. Emlékeztetett az alkotmány 124. cikkelyére, amely szerint hazaárulást követ el, aki Bolívia területi egysége ellen lép fel.

A kormányzat politikai egyezményt akart aláíratni velük a szeparatizmus és a terrorizmus ellen, de a meghívott vezetők nem mentek el.

Rovatok