Index Vakbarát Hírportál

Hivatalba lépett az átmeneti cseh kormány

2009. május 8., péntek 17:08 | aznap frissítve

A Fischer-kabinetnek tizenhét tagja van, a március végén megbuktatott kormányból csak az emberi jogi és kisebbségi miniszter maradt a helyén. Egy hónap alatt kell programot alkotniuk.

Új kormánya van Csehországnak: a Jan Fischer miniszterelnök vezette kormány tagjait a Hradzsinban, a prágai várban nevezte ki Václav Klaus államfő.

Az átmeneti kabinetnek a kormányfővel együtt 17 tagja van. A kormányoldal és az ellenzék is nyolc-nyolc minisztert jelölt. A kormánynak harminc napja van arra, hogy összeállítsa programját és bizalmat kérjen a képviselőháztól.

Klaus együttműködést ígért

"Az idő nem áll meg, azonnal neki kell látni a munkának. A nehéz gazdasági helyzet működő, akcióképes kormányt igényel. Nem kívánom túlértékelni a kormány és az állam lehetőségeit, de meggyőződésem, hogy sokat tehetnek a válság kezelésében" - jelentette ki Klaus. Hozzátette: nyitott, kész az együttműködésre.

Fischer kifejtette: tudja, hogy kormánya nem választás, hanem politikai megállapodás eredménye alapján állt fel. Munkáját felelősen kívánja ellátni. "Párbeszédet fogunk folytatni minden érintettel, a köztársasági elnökkel, a parlament két házával, a politikai pártokkal és a társadalmi partnerekkel is" - közölte.

A kulcsfontosságúnak tekintett pénzügyminisztérium élén Eduard Janota, az eddigi miniszterhelyettes áll. A külügyet szintén az eddigi miniszterhelyettes, Jan Kohout irányítja majd. Az európai ügyek minisztere Stefan Füle lett. A belügyminisztérium élére Martin Pecina, a versenyhivatal volt elnöke került. Az új védelmi miniszter Martin Barták, a tárcavezető eddigi helyettese lett. Az ipari és kereskedelmi tárcát Vladimír Tosovsky irányítja, az igazságügyi tárca élén Daniela Kovárová áll majd.

A koalíció részéről a Polgári Demokratikus Párt (ODS) hat, míg a Zöldek Pártja két jelöltre tett javaslatot. Az ellenzéki oldal mind a nyolc jelöltjét a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSD) terjesztette elő. A szintén ellenzéki kommunista pártot (KSCM) nem vonták be a kormányalakításba. A koalíciós kormányzásban eddig részt vevő Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) azért nem vett részt a kormányalakításban, mert nem ért egyet az átmeneti kabinet létrehozásával.

Csak Michael Kocáb, a rockénekes maradhatott

A korábbi kormányból csak Michael Kocáb emberi jogi és kisebbségi miniszter őrizte meg bársonyszékét. A népszerű rockénekes az év elején került a minisztérium élére, maradása ellen senkinek nem volt kifogása. A többi miniszter közül csak Miroslava Kopicová oktatásügyi miniszternek van tapasztalata a kormányzati munkában. Kopicová korábban rövid ideig már tagja volt egy kormánynak. Az átmeneti kormányban három nő kapott helyet, ami rendszerváltás utáni cseh rekordnak számít. Dana Jurásková vezeti az egészségügyi tárcát.

Csehországban azért volt szükség átmeneti kormány létrehozására, mert a Mirek Topolánek vezette hárompárti jobbközép kormánytól március végén a parlamentben megvonták a bizalmat.

A parlamenti pártok megegyezése alapján a szakértői kormány az előre hozott képviselőházi választásig fogja irányítani az országot. Erre várhatóan október 9-én és 10-én kerül sor. Jan Fischer kormányának további fontos feladata folytatni az Európai Unió cseh elnökségének munkáját és kidolgozni a jövő évi költségvetést, amelynek első változatát szeptemberben kell a törvényhozás elé terjeszteni.

Rovatok