Index Vakbarát Hírportál

Molotov-koktéllal támadtak a bevándorlókra Athénban

2009. május 9., szombat 23:18

Tüntetők rontottak rá szombat este a görög fővárosban egy volt bírósági épületre, amelyben hónapok óta több száz illegális bevándorló lakik embertelen körülmények között.

A rohamrendőrök könnygázzal fékezték meg a tüntetőket, akik kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták egy körülbelül tíz éve nem használat volt bírósági épületet Athén belvárosában. Az épületben néhány hónapja élnek illegális bevándorlók, akik válaszul téglákat hajigáltak támadóikra. Szemtanúk szerint többen megsebesültek az összetűzésben.

Jogvédő és humanitárius szervezetek korábban figyelmeztettek, hogy az elhagyatott épületben borzasztó higiéniai körülmények között, víz és áram nélkül él ötszáz, többségében marokkói és algériai illegális bevándorló.

A volt bírósági épület ostromát egy bevándorlás-ellenes demonstráció előzte meg, amelyen a résztvevők a külföldiek egyre növekvő jelenléte ellen tiltakoztak. A néhány száz tüntető azt követelte, hogy "szabadítsák fel Athént és egész Görögországot az illegális bevándorlók hordáitól". A résztvevők "külföldiek=bűnözés", illetve "idegenek lettünk a saját országunkban" feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

Eközben baloldali csoportok és a bevándorlók jogait védő szervezetek ellentüntetést szerveztek a közelben. A két tüntetés résztvevőit rohamrendőrök tartották távol egymástól.

Rovatok