Index Vakbarát Hírportál

Ráakadtak a tamil tigrisek víz alatti bunkerére

2009. május 10., vasárnap 10:14 | aznap frissítve

A tamil tigrisek megint több ezer civil meggyilkolásával vádolják a Srí Lanka-i kormányerőket, akik ugyanakkor mindent tagadnak. A dél-ázsiai sziget északi részén előrenyomuló hadsereg közlése szerint valószínűleg megtalálták a lázadók vezetőjének titkos víz alatti bunkerét.

Előrenyomulások során bizarr szerkezet találtak a tamil tigrisek ellen harcoló kormányerők Srí Lankán. A hadsereg vasárnapi közlése szerint a 110 méter hosszú, vasúti kocsira hasonlító, kerekes szerkezet víz alá is irányítható. Colombói vélemények szerint a bunkert valószínűleg a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezet vezetője, Velupillai Prabhakaran használta.

Közben a Srí Lanka-i tamil lázadók internetes oldala szerint több mint kétezer civil halt meg az ország északi, háborús övezetében a hadsereg vasárnap reggelig tartó tüzérségi támadásában. A TamilNet arról számolt be, hogy 257 holttestet szállítottak a térségben felállított egyik szükségkórházba. Szerintük a halottak között 57 gyermek is volt.

A Srí Lanka-i hadsereg cáfolta a bejelentést propagandának nevezve azt. "Nem is használunk nehézfegyvereket abban a körzetben, ahol a közlés szerint meghaltak a civilek" - mondta Udaya Nanayakkara katonai szóvivő. A környékre nem engednek be sem újságírót, sem pedig segélyszervezeteket, ezért az összecsapásokról érkező híreket független források nem erősítették meg.

Ugyanakkor a colombói kormány egyik, a hadizónában dolgozó egészségügyi illetékese a tamilok közlését erősítette meg, hozzátéve, hogy a támadásban 814 civil sebesült meg.

A harcok övezetében becslések szerint mintegy 50 ezer tamil etnikumú civil tartózkodik. Az ENSZ adatai szerint az idén közülük legalább 6500-an haltak meg a Srí Lanka-i hadsereg offenzívájában. A lázadók is vérfürdővel vádolják a kormányerőket, akik szerint ugyanakkor a tigrisek használják élő pajzsnak a lakosságot.

Rovatok