Index Vakbarát Hírportál

Tóásó Előd börtönnaplót ír

2009. május 11., hétfő 16:14 | aznap frissítve

Az argentin magyar nagykövet egyelőre nem tud arról, hogy alkut ajánlottak volna a Bolíviában fogva tartott Tóásó Elődnek. A magyar férfi ügyvédi irodáját megbízó máltai lovagrend külügyminisztere ugyanakkor úgy tudja, hogy a helyi ügyészség ötéves börtönbüntetést ajánlott, amiért cserébe feltehetően be kellene ismernie valamit abból, amivel vádolják.

Józsa Mátyás, Buenos Aires magyar nagykövete azt mondta, hogy már beszélt a Tóásó Előd védelmét ellátó ügyvédi irodával, ám egyelőre nem tud semmiféle alkuról.

Nagy Károly András, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége külügyminisztere ugyanakkor úgy tudja, hogy ötéves börtönbüntetést ajánlott Tóásó Elődnek a helyi ügyészség, ennek gyakorlatilag a felét kellene leülnie. A részleteket ugyan nem ismeri, ám nyilvánvalóan Tóásó Elődnek ezért cserébe be kellene ismernie valamit. Az álláspontjuk azonban változatlanul az, hogy nem követett el semmit, ilyenkor pedig egy hónap is sok a börtönben - fogalmazott Nagy Károly András.

Ritkán süt be a nap

Nagy Károly András beszámolt arról is, hogy Tóásó Elődöt rendkívül mostoha körülmények között tartják fogva. Egy kis cellában van, ahol még asztal sincs, mindössze egy betonágy, azon pedig egy szivacs. Ebben az időszakban éjjel ott mínuszok vannak, a cella ablakán pedig nincs üveg.

A nap naponta legfeljebb egy órára süt be, információjuk szerint ilyenkor írja a nemrég megkezdett börtönnaplóját. Enni naponta kétszer kap: reggelire általában zsemlét, délben pedig levest vagy üres rizst, vacsora nincs.

Nagy Károly András szerint egy börtönben nem kell luxusnak lennie, de ezek a körülmények még az emberi minimumokat sem érik el.

Közben a jogbiztonság fontosabb elemei sincsenek biztosítva. Továbbra sincs például magyar tolmácsa, így ügyvédjével is nehezen kommunikál. Tóásó Előd egy kicsit beszél angolul, a román nyelvből kiindulva pedig valamennyit spanyolul.

Hecckampány indult ellene

További probléma Nagy Károly András szerint, hogy még mindig nem ismertették a hatóságok azokat a dokumentumokat, bizonyítékokat, amelyek alapján vádolják őt, ezekbe még az ügyvédek sem nézhettek bele. Így pedig tulajdonképpen a védekezéshez való jogtól fosztják meg őket. Mindemellett a helyi sajtóban egy "hecckampány" indult, ami Tóásó Elődöt terroristának állítja be, ez azért aggályos, mert egy későbbi esküdtszéki ítélethozatalnál az esküdtek már előre befolyásolja.

Rovatok