Index Vakbarát Hírportál

Akna talált el egy kórházat Srí Lankán

2009. május 12., kedd 09:37

Negyvenkilenc beteg meghalt egy tábori kórházat ért tüzérségi támadásban kedden Srí Lanka északkeleti, polgárháborús övezetében - közölte egy helyi kormányforrás.

Egy akna csapódott be reggel a Mullivaikalban lévő kórház betegfelvételi részlegén. A halottak száma valószínűleg növekedni fog, mert az 56 sebesült között sokaknak súlyos fej- és gyomorsérülései vannak - mondta Turairadzsa Varataradzsa doktor, aki jelenleg a kormány legmagasabb rangú egészségügyi tisztségviselője a térségben.

A kórházat ért találatról előzőleg a tamil lázadók is beszámoltak, akik a kormányerőket tették felelőssé a támadásért és a civilek haláláért.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű lázadószervezet hétfőn a tamilnet.com honlapon azt állította, hogy a hét végén 3200 ártatlan civil vesztette életét a hadsereg támadásaiban. A hadsereg hét végi tüzérségi támadásának a colombói kormány egészségügyi illetékesei által is megerősített adatok szerint 378 civil esett áldozatul a szakadár Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) által ellenőrzött területen és több mint ezerre tehető a sebesültek száma.

Hétfőn az ENSZ "vérfürdőnek" nevezte a Srí Lanka-i civilek tömeges halálát a szigetország hadserege és a tamil lázadók közötti háborús övezetben. A Srí Lanka északi részén fekvő harci zónában nagyon sok a polgári áldozat, száz gyermek is meghalt.

A kormány tagadta, hogy a hadsereg tüzérséget vagy más nehézfegyvereket vetett be a harcokban. A colombói vezetés ugyanakkor azzal vádolta a tamil lázadókat: szándékosan gyilkolt meg vagy sebesített meg 250 fegyvertelen helyi lakost, hogy "befeketítse a biztonsági erőket a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt".

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn "megdöbbenésének" adott hangot a hét végi Srí Lanka-i összecsapások több száz megerősített civil halálos áldozata miatt, és felszólította a szembenálló feleket, hogy ne vessenek be nehézfegyvereket.

Rovatok