Index Vakbarát Hírportál

Épülhet a brassói repülőtér

2009. május 12., kedd 22:39

Az új repülőtér a Székelyföldnek is fontos, mert az ott lakóknak így nem kell majd Bukarestbe vagy Marosvásárhelyre utazniok, ha repülni akarnak.

Elfogadta a román képviselőház kedden azt a sürgősségi kormányrendeletet, ami lehetővé teszi, hogy megépüljön az erdélyi Brassó (Brasov) melletti repülőtér. A 2600 méter hosszú felszállópályát egy-egy utasforgalmat és teherszállítást lebonyolító terminált magába foglaló repülőtér korábban éles politikai vitát váltott ki a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) között.

A repülőtér megépítéséről szóló kormányrendeletet a tavaly leköszönt liberális Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kormánya fogadta el, így a most ellenzékben lévő liberálisok a szociáldemokratákkal együtt támogatták a repülőtér megépítését, a demokraták viszont nem.

A PD-L viszont időközben megváltoztatta a véleményét. Valeriu Tabara demokrata képviselő a Mediafax hírügynökségnek elmondta: sikerült módosítani a parlamentben a rendeletet úgy, hogy elhárult a telekspekuláció gyanúja, így amennyiben nem épül meg a következő öt évben a repülőtér, a létesítmény helyszíneként kiszemelt 200 hektárnyi telek ismét visszakerül az állam tulajdonába.

A Brassó melletti Vidombákon (Ghimbav) épülő repülőtér a magyarok által többségben lakott Hargita és Kovászna megye lakossága számára is fontos. Eddig ugyanis a székelyföldieknek vagy Marosvásárhelyre vagy Bukarestbe kellett utazniuk, hogy eljussanak a hozzájuk legközelebbi repülőtérre.

A Brassó melletti létesítmény azonban sokkal előnyösebb számukra, mert közelebb fekszik Székelyföldhöz, ezért a Hargita és a Kovászna megyei önkormányzatok vezetői többször is állást foglaltak a repülőtér építése mellett - idézi fel az előzményeket Krónika című napilap keddi elektronikus kiadásában. A tervek szerint a vidombáki repülőtér évente 1,2 millió utas és hatezer tonna áru szállítására lesz alkalmas.

Rovatok