Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a részegen randalírozó ukrán belügyminiszter

2009. május 12., kedd 11:14

Benyújtotta lemondását kedden az ukrán belügyminiszter, akinek felmentését az ellenzék azóta követelte, hogy Jurij Lucenko állítólag ittasan botrányt okozott a frankfurti repülőtéren.

"Kértem a miniszterelnököt és a házelnököt, hogy késlekedés nélkül mérlegeljék felajánlott lemondásomat a parlament ülésén" - jelentette be kijevi sajtóértekezletén Lucenko. A belügyi tárca vezetője egy "banális helyzet" áldozatának nevezte magát, amit "az ukrajnai belviszályok miatt politikai botránnyá nagyítottak fel".

Az ukrán belügyminiszter botrányos viselkedéséről a Bild című német bulvárlap számolt be. Lucenko 19 éves fiával múlt hétfőn Kijevből a dél-koreai fővárosba utazott, és a frankfurti repülőtéren kellett volna átszállniuk a szöuli járatra. A német Lufthansa légitársaság szóvivője szerint a két ukrán utas "erősen ittasnak tűnő" állapotban "hangoskodott" a repülőtéren.

Mivel félő volt, hogy a Dél-Koreába tartó repülőgépen is közönségesen fognak viselkedni, a gép kapitánya úgy döntött, nem engedi föl őket a fedélzetre. Miután ezt közölték velük, tettlegességre vetemedtek, ezért a rendőrség némi dulakodás után elvezette őket.

A kijevi törvényhozás elnöke megerősítette, hogy a miniszter átadta lemondólevelét, és azt még kedden napirendre tűzi a parlament. Az ukrán alkotmány szerint a tárcavezetők kinevezéséhez és felmentéséhez is szükség van a törvényhozás jóváhagyására. Lucenko gyors elbírálást kért, és a médiát okolta a történtekért - mondta Volodimir Litvin házelnök.

Az ukrán belügyminisztérium tagadta, hogy Lucenko randalírozott volna a német nagyváros repülőterén, és azt is, hogy őrizetbe vették volna Lucenkót a német hatóságok. Viktor Juscsenko elnök mindezek ellenére vizsgálatot rendelt el az ügyben. A lemondott belügyminiszter az ország Nyugat-barát vezetőit hatalomra juttató 2004-es "narancsos forradalom" kiemelkedő alakjai közé tartozott.

Rovatok