Index Vakbarát Hírportál

Magyarország összeborulna Szlovákiával

2009. május 13., szerda 20:37

Új fejezetet nyitnak Magyarország és Szlovákia kapcsolatában, állapodott meg Balázs Péter külügyminiszter szlovák kollégájával Pozsonyban. A jövőben először egymás között rendeznék a felmerülő problémákat, és adott esetben közösen lépnének fel a szélsőségek ellen is.

A magyar külügyminiszter szerdán elmondta, hogy Budapest javasolja Pozsonynak, hogy nyissanak új fejezetet Magyarország és Szlovákia kapcsolatában.

"Ennek az új fejezetnek a címe: tiszteletteljes barátság. A kulcsszó a barátság, amely egymás kölcsönös tiszteletén, megbecsülésén nyugszik" - jelentette ki Balázs Péter Pozsonyban miután tárgyalt szlovák partnerével, Miroslav Lajcákkal.

Hozzátette, hogy természetesen barátok között is felmerülhetnek problémák, de azokat tényszerűen, higgadtan és őszintén kell kezelni. A felek megállapodtak abban, hogy a felmerülő problémákat először egymás között próbáljak meg rendezni, és csak akkor fordulnak harmadik félhez, ha ez nem sikerül.

A szlovák diplomácia vezetője szerint Pozsonynak is érdeke, hogy a két ország együttműködése elmélyüljön. A két miniszter egybehangzóan úgy vélte, hogy a 12 vegyes bizottságnak csak a fele működik megfelelően, míg a másik felébe "lelket kell lehelni".

A szélsőséges jelenségek, csoportok kezelésével kapcsolatban egyetértettek abban, hogy ez saját területen minden állam belügye. "Egyetértettünk abban, hogy ha a szélsőség átlépi a határt, akkor közös erőfeszítésre, közös fellépésre, közös elítélésre van szükség" - jelentette ki ugyanakkor Miroslav Lajcák a sajtóértekezleten. A szlovák külügyminiszter leszögezte, hogy "nem szabad egyenlőségjelet tenni a szélsőségek és a nemzet között." A magyar miniszter úgy fogalmazott, hogy "marginális, de hangos" csoportokról van szó.

A megbeszélésen szó volt a szlovákiai magyarok, illetve a magyarországi szlovákok gondjairól is. Balázs Péter üdvözölte, hogy a szlovákiai magyarokat kedvezőtlenül érintő módosított államnyelvtörvényről Pozsony még a parlamenti második olvasat előtt hajlandó tárgyalni Budapesttel. Mindkét miniszter megerősítette, dolgoznak a közös magyar-szlovák történelemkönyvön, amelyet segédtankönyvként használnának az iskolákban.

A miniszteri tárgyalásokat megelőzően Balázs Pétert fogadta Robert Fico szlovák miniszterelnök, illetve Ivan Gasparovic államfő. A miniszter Bajnai Gordon kormányfő nevében magyarországi látogatásra szóló meghívót adott át Robert Ficónak. A látogatásra várhatóan még a nyári szabadságok előtt lehet számítani.

Rovatok