Index Vakbarát Hírportál

Moszkva leginkább a NATO-bővítéstől tart

2009. május 13., szerda 17:04 | aznap frissítve

Oroszország a NATO terjeszkedését és az Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszert nevezte meg a fő fenyegetésként a 2020-ig szóló új nemzetbiztonsági stratégiájában. A terrorizmus és az atomfegyverek gyártásához szükséges alapanyagok elterjedése is kockázatot jelent, míg az erőforrások birtoklásáért folytatott harc akár háborúhoz is vezethet Moszkva szerint.

Oroszország a NATO további terjeszkedését és az erőforrásokért folytatott versengést tartja a legfontosabb fenyegetésnek a globális biztonság, saját hadereje és nemzetbiztonsága számára, derül ki abból az új biztonsági anyagból, amit szerdán hozott nyilvánosságra honlapján a Kreml. A Dmitrij Medvegyev elnök által jóváhagyott 13 oldalas Nemzetbiztonsági Stratégia dokumentuma 2020-ig vázolja Oroszország nemzetbiztonsági stratégiáját.

A dokumentum szerint Moszkva ésszerű és gyakorlatias külpolitikára törekszik, és el akarja kerülni az új fegyverkezési versenyt. Ugyanakkor "az erőforrásokért folytatott versengésben nem lehet kizárni a katonai erő alkalmazását a felmerülő problémák rendezésében."

A dokumentum hangsúlyozza, hogy elfogadhatatlan a NATO terjeszkedése az Oroszországgal szomszédos országok felé, ami nyilvánvaló célzás Ukrajnára és Grúziára, amelyek csatlakozni akarnak az észak-atlanti szövetséghez.

A dokumentum emellett bírálja az Egyesült Államok Lengyelországba és Csehországba tervezett rakéta-elhárító rendszerét. Az anyag szerint ez a törekvés "beszűkíti annak lehetőségét, hogy fenn lehessen tartani a nemzetközi és regionális biztonságot."

Habár az anyag nem nevezi néven az Egyesült Államokat mint közvetlen fenyegetést Oroszország számára, az AFP szerint egyértelmű, hogy Amerikáról beszél Moszkva, amikor azt írja, "egyes vezető országok uralkodó szerepre törnek a stratégiai nukleáris erő tekintetében".

A dokumentum a terrorizmust és a nukleáris fegyverek gyártásához szükséges alapanyagok és eszközök elterjedését, valamint az AIDS-et, az alkoholizmust és a globális gazdasági válság hatásait nevezi meg további potenciális veszélyforrásnak Oroszország számára. Egyben hangsúlyozza, hogy emelni kell az életszínvonalat és sokoldalúvá kell tenni az orosz gazdaságot, hogy az ne függjön az olaj és a gáz árának mozgásától.

Rovatok