Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban bűncselekménynek nyilvánították az illegális bevándorlást

2009. május 13., szerda 17:37

Az olasz parlament alsóháza szerdán elfogadott egy törvénymódosítást, amely akár tízezer eurós büntetést is kilátásba helyez az illegális bevándorlókkal szemben, az őket befogadók pedig börtönbüntetésre is számíthatnak. A Berlusconi-kabinet kemény lépéseket tervez az illegális bevándorlók ellen, a mostani döntést még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Az olasz parlament alsóháza szerdán megszavazta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében bűncselekménynek minősül az illegális bevándorlás. Az új szabályozás alapján ötezertől tízezer euróig terjedő pénzbüntetéssel sújtható az, aki illegálisan érkezik vagy tartózkodik az országban. Az illegális bevándorlóknak szállást biztosító személyekre a jövőben akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A Berlusconi-kormány bizalmi szavazásának felfogott voksoláson 316 képviselő támogatta a módosítást, 258 ellenében. A módosítást még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A Berlusconi-kabinet igyekszik megfékezni az illegális bevándorlók áradatát. Tavaly több mint 31 ezer ember folyamodott menekültstátusért az olasz hatóságokhoz. Ez azt jelenti, hogy Olaszországban nyújtották be a negyedik legtöbb menekültkérelmet a világon az Egyesült Államok, Kanada és Franciaország után.

Az Olaszországban való tartózkodással kapcsolatos előírások, illetve a beutazási szabályok megsértését kriminalizáló törvénymódosítással együtt több más változtatást is szavazásra bocsátanak szerdán az olasz parlamentben egy úgynevezett "biztonsági csomag" részeként. Szigorítják például a szexuális bűncselekményekért kiszabható büntetéseket, illetve új börtönöket építenének a maffia elfogott vezetői számára.

Rovatok