Index Vakbarát Hírportál

Clintont lenyűgözte a dollármilliomos csaló

2009. május 14., csütörtök 14:25 | aznap frissítve

A most előkerült felvételen az akkori demokrata elnökjelölt, ma külügyminiszter Hillary Clinton 2007-ben agyba-főbe dicsérte fáradhatatlan pénzfelhajtóját. A húszmillió dolláros piramisjáték miatt bíróság elé állított férfi 1992 óta volt szökésben.

"Norman! Hillary vagyok. Mit csináljak veled? Annyira sokat teszel értem, hogy már nem is tudom, mit mondjak!" – hálálkodott két éve, a demokrata elnökjelöltségért indított kampányának elején Hillary Clinton Norman Hsu-nak. Az egyperces telefonbeszélgetésről készült hangfelvételt Hsu manhattani tárgyalásán játszották le: a férfi csalás és illegális kampányadományok gyűjtése miatt áll bíróság előtt – írja az NBC.

"Még soha senkit nem láttam, aki odaadóbb, hatékonyabb és segítőkészebb lett volna. Bárhová megyek, te vagy az embereid ott vagytok. Egyedül neked köszönhetjük, hogy nyerni fogunk – lelkendezett Clinton, majd a következőkkel tette le a kagylót: – Lassíts kicsit, és próbálj aludni."

Hsu a múlt héten bűnösnek vallotta magát piramisjáték szervezésében, továbbá levél-, telefonos és kampánycsalásban. A hangfelvétel az egyik legelső bizonyíték volt, amit az ügyészek Hsu perében bemutattak, hogy demonstrálják az 58 éves hongkongi származású vádlott politikai kapcsolatait, melyekre hivatkozva húszmilló dollárt csalt ki befektetőitől.

Hsu-t azzal is vádolják, hogy kijátszotta az egyéni kapányadományok nagyságára vonatkozó előírásokat: azzal az igérettel vette rá a donorokat a demokrata jelöltek támogatására, hogy a pénzt később visszafizeti.

A terv a nyomozók szerint az volt, hogy az adományokat a saját cégébe hiszékeny befektetők által befizetett dollármilliókból fizeti vissza. A privát befektetőit politikai kapcsolataival szédítette, a demokratáknál viszont a rengeteg, általa szervezett kampányadomány révén került be a legbelső, bizalmi körökbe. A privát befektetők pénzét használta luxuséletmódja finanszírozására, így a New York-i Sohóban lévő lakása fenntartására és a magánrepülős útjaira is.

Az ügyészek által bemutatott fényképeken Hsu híres politikusokkal, köztük Dianne Feinstein szenátorral, Bill Richardson új-mexikói és Ed Rendell pennsylvaniai kormányzóval látható. A politikusokat nem vádolják törvénysértéssel.

Hsu védője szerint a kampányadományok ostoba emberektől származtak, akik imponálni akartak védencének. "Elvakította őket a mohóság" – állította az ügyvéd az esküdtszéknek. Hsu a vád szerint összesen 1,2 millió dollárt csalt ki a demokrata jelölteknek. Clinton stábja ebből 850 ezret fizetett vissza.

Hsu-t 2007 szeptemberében tartóztatták le, miután kiderült, hogy 1992 óta körözik, mivel Hongkongba szökött a befektetői megtévesztése miatt rá kirótt hároméves börtönbüntetés elől. A nyomozók most azt is vizsgálják, hogy miután 1999-ben visszatért az Egyesült Államokba, miként kerülhette el a letartóztatást, miközben rangos társasági eseményeken mutatkozott.

Rovatok