Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a polgárháború Srí Lankában?

2009. május 16., szombat 18:31 | aznap frissítve

Srí Lanka elnöke szerint véget ért negyedszázada tartó polgárháború, a hadsereg szétzúzta a tamil lázadók katonai szervezetét.

Mahinda Radzsapaksze erről jordániai látogatása alkalmával beszélt szombaton. Mint fogalmazott, a szigetország kormánya, a hadsereg páratlan erőfeszítéseinek köszönhetően, végleg vereséget mért a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseire (LTTE). „Holnap olyan országba térek haza, amely megszabadult az LTTE barbár cselekedeteitől és a terrorizmustól” &ndahs; fogalmazott az államfő egy Ammánban rendezett nemzetközi fórum résztvevői előtt.

Colombóban egy kormányzati illetékes viszont leszögezte: Radzsapaksze szavai nem tekinthetők hivatalos győzelmi nyilatkozatnak. Az államfő majd vasárnapi hazatérése után, a televízióban sugárzandó beszédben fogja értékelni az utóbbi napok harctéri fejleményeit. A tamil lázadók, akiknek utolsó fegyveres csoportjait szombati hír szerint elvágták a tengerparttól, és alig 1 négyzetkilométer nagyságú területre szorították vissza a kormányerők, nem törődnek bele a vereségbe. Mint honlapjukon tudatták, a harctéri vereség következménye más típusú konfliktus lesz.

„A colombói kormánynak az a módszere, hogy 48 órán belül vérfürdővel és polgári személyek lemészárlásával fejezze be a háborút, nem fog véget vetni egy több évtizedes konfliktusnak. Ellenkezőleg: a konfliktus hevessége korábban nem látott fokra fog emelkedni” – jósolta a TamilNet.com honlapon S. Pathmanathan, a tamil tigrisek egyik vezetője.

Srí Lankán 1983 óta dúl polgárháború a szingaléz, buddhista vallású többség és a lakosság mintegy 18 százalékát kitevő tamilok között, akik a hinduizmus követői. A tamil lázadók célja saját állam létrehozása a kisebbség által lakott északi és északkeleti régióban. A véres harcoknak negyedszázad alatt több tízezer halálos áldozatuk volt; csak idén január és május között nyolcezren – zömmel civilek – vesztették életüket a kormányerők és a lázadók összecsapásai következtében.

A brit gyarmatosítók, a korábbi Ceylon urai a tamil kisebbséget favorizálták több évszázados uralmuk alatt. Amikor Ceylon 1948-ban elnyerte a függetlenséget, az addig háttérbe szorított szingalézek kerültek előnyösebb helyzetbe. Az általuk alkotott colombói kormány azonban azóta sem tudja megfelelően kezelni a kisebbségi tamilokat, akik népcsoportjuk folyamatos marginalizálását vetik a szingalézek szemére.

Rovatok