Index Vakbarát Hírportál

Béketárgyalásokat kezdeményeztek a tamil tigrisek

2009. május 17., vasárnap 19:34 | aznap frissítve

26 év polgárháború után a Srí Lanka-i lázadók leteszik a fegyvert. Egyelőre csak weboldalukon kezdeményeztek béketárgyalásokat, a kormány hivatalos dokumentumra vár. Srí Lanka elnöke már kijelentette, hogy a kormányhadsereg győzelmet aratott.

A Srí Lanka-i tamil lázadók gyakorlatilag elismerték vereségüket, és vasárnap bejelentették, leteszik a fegyvert, hogy ezzel a polgári lakosságot védjék.

A lázadók egyik szóvivőjének közleménye szerint a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezetnek nem maradt más választása, mint hogy abbahagyja a harcot, ha nem akarja, hogy a kormányhadsereg folytassa támadását, és annak újabb civilek essenek áldozatul.

A tamil tigrisek felszólították a kormányt, hogy kezdjen velük béketárgyalásokat. A tamil lázadók honlapja, a TamilNet azt idézte a szóvivőtől, Szelvaradzsa Patmanatantól, hogy a harcok "keserves véget értek".

Mahinda Rajapaksa Srí Lanka-i elnök kijelentette, hogy a kormányhadsereg győzelmet aratott a 26 évig tartó háborúban, írja a BBC. A kormány egyelőre nem reagált a lázadók tűzszüneti felhívására, arra várnak, hogy hivatalos formában keressék meg őket tárgyalási szándékukkal.

Egy katonai forrás szerint feltehetőleg megtalálták a lázadók vezetőjének, Vellupillai Prabhakarannak a holttestét. A holttest azonosítása még folyik.

Udaja Nanajakkara katonai szóvivő néhány órával korábban közölte, hogy a végharcban a hadsereg katonái megöltek legkevesebb hetven lázadót, akik polgári ruhába öltözve megpróbáltak kimenekülni a hadsereg szűkülő ostromgyűrűjéből. Beszámolója szerint a bekerített lázadók hagyományaikhoz híven öngyilkosságot követtek el, mintsem hogy megadják magukat, és robbanóanyaggal a testükön rohantak a katonák elé.

Elmondta, hogy a hadsereg kiszabadított minden olyan polgári lakost, akit a lázadók élő pajzsként tartottak fogva. Csütörtök óta több mint 50 ezer civilt menekítettek ki, állította.

Szombaton arról érkeztek jelentések a térségből, hogy a hadsereg a lázadók utolsó fegyveres csoportjait elzárták a tengerparttól, és alig egy négyzetkilométer nagyságú területre szorították be. Mahinda Radzsapaksze államfő pedig bejelentette aznap: véget ért a negyedszázada tartó polgárháború, a hadsereg szétzúzta a tamil lázadók katonai szervezetét.

Srí Lanka városainak utcáin több ezer ember ünnepelte a háború végét vasárnap.

Az ENSZ szerint január 20-a és május 7-e között hétezer civil halt meg a harcokban, és további 16 ezer megsebesült. Azóta pedig több mint ezer ember vesztette életét aknatámadásokban, közölték Srí Lanka-i egészségügyi illetékesek. Jogvédő szervezetek és külföldi kormányok a kormányhadsereget vádolják az aknatámadások áldozataiért. A hadsereg tagadja, hogy gránátvetőket használt volna ezeken a területeken.

XVI. Benedek pápa a Srí Lanka-i polgári lakosság megoltalmazására, békére szólított fel vasárnapi Regina coeli imádságában. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhívásához csatlakozott, és egyben kérte a Srí Lanka-i harcoló feleket, hogy tegyék lehetővé a polgári lakosság evakuálását. XVI. Benedek felkérte a humanitárius szervezeteket, elsősorban a katolikus segélyszolgálatokat, hogy tegyenek meg mindent a menekültek sürgős élelmiszer- és gyógyszerigényeinek teljesítéséért.

Rovatok