Index Vakbarát Hírportál

Lemond az alsóház elnöke a képviselők pénze miatt

2009. május 19., kedd 13:01

Lemond a brit parlament alsóházának elnöke a képviselői költségtérítések ügyében kirobbant súlyos belpolitikai botrány miatt. Michael Martin, aki 2000 óta látja el ezt a tisztséget, nem hivatalos médiaértesülések szerint kedd délután jelenti be hivatalosan távozását.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit jobboldali napilap május eleje óta riportsorozatban tárja fel, hogy az alsóházi képviselők - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - milyen megdöbbentő címeken vettek fel költségtérítéseket.

A hivatalos képviselői elszámolások között szerepelt egyebek mellett helikopter-leszállóhely kialakítása, vagy nem létező lakáshitel visszaigénylése. A legnagyobb összegeket - esetenként több tízezer fontot - azonban a képviselői lakásként bejelentett ingatlanok felújítási, bútorozási, felszerelési költségei után számolták el a parlament tagjai. Egyes esetekben kiderült, hogy vidéki nyaralókról, illetve hozzátartozók lakásáról van szó, és előfordult, hogy a közköltségen renovált ingatlant a felújítás után a képviselő több százezer fontért eladta. A brit honatyák alapjövedelme egyébként évi 60-70 ezer font (19-22 millió forint), amit kiegészít a költségvisszatérítés és a bizottsági tagságért járó extra juttatás.

Az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb recessziójának hatásaitól rettegő brit lakosság körében hatalmas felháborodást keltett az ügy, amely egyes jogi szakértői vélemények szerint felveti a csalás, illetve a hivatali visszaélés gyanúját.

Michael Martin már hétfőn példátlan nyilatkozatban kért elnézést a történtekért, elismerve: a törvényhozás tagjai "nagyon csúnyán cserben hagyták" a brit választópolgárokat, és "rettenetes mértékben csorbult" a brit parlament tekintélye.

Több képviselő ugyanakkor a házelnököt is felelősnek tartja a kialakult helyzetért, és ellene bizalmatlansági indítványt terjesztettek be.

A távozó házelnök pozícióját gyengítette, hogy őt is vádak érték megkérdőjelezhető visszatérítési igények miatt. Már tavaly februárban felrótták neki, hogy több mint négyezer fontot (1,3 millió forintot) igényelt vissza felesége taxiszámlái után, és a hivatalos utazásai során összegyűlt légi törzsutaspontjaiból vásárolt rokonainak első osztályú repülőjegyeket.

Több mint háromszáz éve most fordul elő első ízben, hogy a londoni alsóház elnöke idő előtt távozni kényszerül; ilyesmi legutóbb 1695-ben történt. A tisztség a maihoz többé-kevésbé hasonló formájában 1377 óta létezik.

Rovatok