Index Vakbarát Hírportál

Bolíviában elkoboznák a terroristák támogatóinak vagyonát

2009. május 20., szerda 19:25 | aznap frissítve

A bolíviai vezetés kormányrendeletet hozott arról, hogy a jövőben elkobozhatják a terroristákat támogatók vagyonát, a döntést ugyanakkor jogerős bírói ítéletnek kell megalapoznia.

Bolíviában kormányrendeletet hoztak arról szerdán, hogy elkobozhatják azoknak a vagyonát, akik terrorista ügyekben vesznek részt. A kormányülésen hangsúlyozták, hogy az ország területi egysége elleni fellépést hazaárulásként kell kezelni, és a legszigorúbb büntetést érdemli. Evo Morales elnök kijelentette, hogy a rendelettel azokat veszik célba, akik szeparatista vagy államellenes fegyveres csoportokat támogatnak. Bolíviában egy ideje ilyen büntetést lehet kiszabni kábítószer-kereskedelem és csempészés esetében is.

A vagyonelkobzást ugyanakkor jogerős bírói ítéletnek kell megalapoznia. Juan Ramón Quintana, az elnökségi ügyek minisztere külön hangsúlyozta, hogy a rendelet nem a tömegtájékoztatási eszközök ellen irányul, amelyek a munkájukból kifolyólag kapcsolatba kerülhetnek a terrorizmussal.

A rendelet előzménye az állítólagos összeesküvés, amely a bolíviai állam szerint külföldi zsoldosok részvételével el akarta volna szakítani az ország keleti, természeti erőforrásokban gazdagabb felét a szegény hegyvidéki részektől. Felszámolásakor agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát hármas állampolgárságú Eduárdó Rózsa-Florest, a román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. Két társukat: a magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadic Astorgát letartóztatták.

A bolíviai ügyészség az autonómia-mozgalom központjában, Santa Cruzban élő vállalkozókra gyanakszik, hogy segítették ezt a csoportot.

Rovatok