Index Vakbarát Hírportál

Rutinból verték a gyerekeket az ír katolikus iskolákban

2009. május 21., csütörtök 15:12

Napi rendszerességgel bántalmazták és dolgoztatták ingyen a rájuk bízott gyerekeket az ír katolikus rendek az állami gyámügyi iskolákban, állapították meg ötéves vizsgálódás után Írországban. A közel harmincezer áldozat egyharmada azóta is mentális zavarokkal küzd.

Napi rendszerességgel bántalmazták és dolgoztatták ingyen a rájuk bízott gyerekeket az ír katolikus rendek az állami gyámügyi iskolákban, állapították meg ötéves vizsgálódás után Írországban. A közel harmincezer áldozat egyharmada azóta is mentális zavarokkal küzd.

Napi gyakorlat volt a gyerekek testi-lelki fenyítése és szexuális zaklatása a katolikus egyház által működtetett ír állami gyámügyi iskolákban, állapította meg öt éves vizsgálódás után a Gyermekek Zaklatását Vizsgáló Bizottság. A Gyermekkori Zaklatás Ír Túlélői nevű civil szervezet tíz éve indított kampánya eredményeként kiadott jelentés szerint a gyermekek zaklatása az egész 20. században jellemző volt. A közel harmincezer áldozat nagy része 1930-90 között volt kitéve a megaláztatásoknak, írja az Irish Times.

A botrányban érintett Írország egyik nemzeti intézménye, az Artane Boys Band nevű népzenei együttes is. Az Artane gyámiskolát működtető Keresztény Testvérek rendjének tagjai maguk több ezer gyereket fenyítettek meg a 70-es évekig. "A zenekar csak látványos homlokzat volt. Az állam és az egyház a teljesség hamis látszatával takargatta az ezzel ellentétes valóságot. Artane-ban a testvérek erőszakos alakok voltak. Naponta tanúja voltam annak, hogy rajtam vagy társaimon élik ki vadságukat" - nyilatkozta a Guardiannak Patrick Walsh. Az iskola egykori diákja most Londonban üzletember, egyike a gyakorlat leleplezéséért tíz éve küzdők csoportjának.

Az öt éves munka után kiadott, 2600 oldalas jelentés megállapításai szerint 216, a katolikus egyház gondozásában lévő iskola, gyermekotthon és kórház érintett a botrányban, de a legtöbb zaklatást a nevelőintézeti és a gyámügyi iskolákban tapasztalták, írja az Irish Times.

A híres Artane-ban például a rendszeres verések mellett a gyerekeket dolgoztatták is, a Kersztény Testvérek kétszáz hektáros birtokán kellett krumplit kapálniuk ingyen. A fellépésekért sem kaptak pénzt. "A fiúk egy fityigent sem kaptak, a testvérek zsebelték be az összes pénzt. Mi dolgoztunk, ők kapták a pénzt. Van erre szó: ingyenmunka, vagy szolgaság" - nyilatkozta Walsh a Guardiannak.

Az ír iskolarendszer hírhed gyámügyi iskoláit (Industrial School) mind katolikus rendek működtették. Az intézményrendszert elvileg a fiatalkorú bűnelkövetőknek szánták, de az árvák, sőt, az elvált szülők gyerekei is ide kerültek, mert a konzervatív katolikus Írországban nem nézték jó szemmel, ha egy anya egyedül neveli gyermekét.

A Guardian összesítése szerint az elmúlt 12 évben az ír gyámügyi rendszerben felnőtt közel kilencezer ember nyert többmillió eurót az intézmények ellen indított kártérítési perekben. A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint összesen akár harmincezer áldozata is lehet a zaklatásoknak. A bizottság előtt ötszáznál is több tanú számolt be szexuális zaklatásról. "Akkut és krónikus volt a szexuális zaklatás is, vaginális és anális erőszakra, molesztálásra és voyeurködésre is volt példa" - idézi a jelentést az Irish Times.

A jelentés szerint nagy felelősség terheli a katolikus egyházat és az államot is. Az előbbi szemet hunyt az esetek felett, az utóbbi pedig nem látta el ellenőrző funkcióját - a rendszeres ellenőrzések elmulasztása pedig lehetőséget adott a gyakorlat zavartalan folytatására.

A jelentés szerint a rendszeres zaklatások pusztító hatásúak voltak. Az áldozatok egyharmada küzd mentális problémákkal, sokan közülük szegénységben élnek, vagy alkoholistákká lettek, többen alvászavarokkal küzdenek.

A bizottság munkája során nyolcszáz személyt azonosított a gyerekek kínzói közül, de nevüket nem hozták nyilvánosságra. Az AP jelentése szerint emiatt több ezer egykori áldozat fejezte ki máris tiltakozását. A bizottság 21 pontos ajánlást is elfogadott, első lépésként azt javasolták, hogy minden intézményben állítsanak szobrot az áldozatok emlékére.

Rovatok