Index Vakbarát Hírportál

Zsinagógát és katonai repülőt akartak merényelni

2009. május 22., péntek 19:25

Ezek rendkívül erőszakos emberek zsidókat akartak ölni, utána pedig katonai repülőket robbantani, mondta az ügyész arról a négy muszlim férfiról, akiket New Yorkban kaptak el. A vád szerint belföldi terrorizmusra készültek, ugyanis felesküdtek a dzsihádra.

Négy muszlim vallású, büntetett előéletű merénylő tervezett támadásokat New York-i zsinagógák és katonai repülőgépek ellen, írta a pénteki The New York Times. Az amerikai biztonsági hatóságok "belföldi terrorizmust" emlegetnek. A négy merénylő (a 45 éves James Cromitie, a 28 éves David Williams, a 32 éves Onta Williams amerikai, valamint a 27 éves Laguerre Payen haiti állampolgár) börtönben várja a bírósági eljárást.

"Ezek rendkívül erőszakos emberek, nagy veszélyt jelentenek a társadalomra, zsidókat akartak meggyilkolni", mondta Eric Snyder ügyész. Marilyn Reader védőügyvéd elmondta, hogy az egyik gyanúsított, a haiti Payen tudathasadásos elmezavarban és bipoláris mániás depresszióban szenved, és olvasni, írni sem tud angolul. A börtönviselt négy férfi a rendőrség feltételezése szerint raboskodásuk idején válhatott az iszlám hit egy radikális szárnyának követőjévé. Nincs tudomás arról, hogy kapcsolatban álltak volna az al-Kaida terrorszervezettel.

A terrormerényleteket tervező csoport vezetője a korábban 12 évet börtönben ült James Cromitie volt, aki azután választotta ki a zsinagógákat célpontul, hogy kijelentette: a legjobb célpontot, a Világkereskedelmi Központot már találat érte. Raymond Kelly New York-i rendőrfőnök előző nap közölte, hogy a négy férfi dzsihádra, vagyis szent háborúra készült.

A legnépesebb amerikai város Bronx negyedében szerdán este tartóztatták le a merényletet tervezőket, amikor azok két zsinagóga előtt általuk igazi robbanószerkezetnek hitt, kocsiba rejtett álpokolgépeket helyeztek el. Mindkét autóba 17 kilogramm C-4 plasztik robbanóanyagot raktak. A veszélytelen szerkezeteket a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy álcázott ügynöke adta el nekik korábban.

A négy merénylő Bronxból a nemzeti gárda New Yorktól 70 mérföldre északra fekvő newburghi repülőterére tervezett utazni, hogy ott – szintén az FBI által hatástalanított – Stinger rakétákkal támadásokat hajtson végre katonai repülőgépek ellen. A New York-i rendőrfőnök elmondta: a merénylőket felháborította, hogy az amerikai erők mennyi muzulmán hittestvérüket ölik meg Afganisztánban és Pakisztánban.

Mindegyikük ellen vádat emeltek, mondván: összeesküvést szőttek tömegpusztító fegyvereknek az Egyesült Államok területén történő bevetésére, és egy másik vádpontban, amely szerint rakétákat akartak használni. Mindegyik vádpont alapján külön-külön is életfogytiglani börtönbüntetés szabható ki.

Aliya Latif, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa nevű New York-i arab jogvédő csoport emberi jogi igazgatója aggódik, hogy az ügy kedvezőtlen hatással lesz az amerikai muzulmánok közösségére. Szerinte a törvénytisztelő muzulmán állampolgárok hűségének megkérdőjelezése tápot adhat azoknak az Amerika-ellenes erőknek, amelyek tévesen kapcsolják össze a vallást a terrorral.

Rovatok